KotiRyhmätKeskusteluLisääAjan henki
Etsi sivustolta
Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujen toimittamiseen, toiminnan parantamiseen, analytiikkaan ja (jos et ole kirjautunut sisään) mainostamiseen. Käyttämällä LibraryThingiä ilmaiset, että olet lukenut ja ymmärtänyt käyttöehdot ja yksityisyydensuojakäytännöt. Sivujen ja palveluiden käytön tulee olla näiden ehtojen ja käytäntöjen mukaista.

Tulokset Google Booksista

Pikkukuvaa napsauttamalla pääset Google Booksiin.

Ladataan...

Boje s dvouhlavou saní; František Antonín Špork a barokní kultura v Čechách

Tekijä: Pavel Preiss

JäseniäKirja-arvostelujaSuosituimmuussijaKeskimääräinen arvioKeskustelut
215,285,493 (4)-
Viimeisimmät tallentajatrichmondgreen, Sandiik
-
Ladataan...

Kirjaudu LibraryThingiin nähdäksesi, pidätkö tästä kirjasta vai et.

Ei tämänhetkisiä Keskustelu-viestiketjuja tästä kirjasta.

Kniha Pavla Preisse "František Antonín Špork a barokní kultura v Čechách", která se na pultech knihkupců původně objevila pod vnuceným názvem "Boje s dvouhlavou saní", je jednou z mála uměleckohistorických studií, které vyšly ve více než v jednom vydání. Důvod je zřejmý. Pavel Preiss opouští úzce vymezené otázky dějin výtvarného umění a zabývá se šporkovskou problematikou v relativní celistvosti. To pochopitelně také znamená řádově větší okruh čtenářů, neboť historická literatura se v Čechách (žel) těší daleko většímu zájmu než literatura uměleckohistorická.
Znamená to ovšem nejen větší okruh čtenářů, ale také větší okruh otázek, jež musí autor řešit. To je samo o sobě úkol složitý, protože autor tím také překračuje meze své odbornosti. Opouští bezpečný přístav jasně definovaných otázek, postupů, uměleckohistorické metodiky, terminologie a odborné erudice. Naopak je nucen orientovat se v oblasti dobové politiky, šlechtické každodennosti, spletitých zákoutí dobové katolické, protestantské i jansenistické teologie, tehdejší soudní terminologie a praxe, nebo třeba dějinám láznictví. Pavlu Preissovi tento tah ovšem vyšel a skutečně se mu podařilo vytvořit celistvý a pokud možno i objektivní portrét Františka Antonína Šporka.

Samozřejmě není kniha prosta určitých přešlapů: Preiss například kombinuje chronologické členění knihy s tematickým, takže se čtenář občas v zájmu srozumitelnosti některá fakta dozvídá jaksi "předčasně". Kapitola věnovaná soudním procesům působí trochu nepřehledně a přitom by znalec dobového práva patrně namítal, že je dosti zjednodušující. Značnou nepřehledností ovšem působí i kapitola pojednávající o teologických otázkách, přičemž se zdá, že sám autor nemá v dané problematice úplně jasno. Jeho pokusy o definování jednotlivých teologických směrů působí dosti mlhavě a místy i chybně. Například odpověď na otázku, do jaké míry byla pro Šporka určující Luteránská teologie, si musí čtenář spíše domýšlet z kontextu (především na základě Šporkových výroků, citátů z jeho korespondence či z textů, které hrabě v různé podobě zveřejňoval), než že by ji nalezl přímo zodpovězenou v textu knihy.
Naopak nejlépe vyznívají Preissovy interpretace uměnovědné, třeba zajímavá interpretace ikonografického tématu křesťanského vojína a problematika jeho dvojího sochařského zpracování, otázky spojené s řadami soch zpracovávajících téma blahoslavenství, ctností a neřestí, sochami Onufria a Garina, problematiky architektonického řešení Kuksu atp.

Vcelku však lze knihu rozhodně doporučit. Už jen pro to obrovské množství fakt, které autor ve své knize shromáždil a které, i bez interpretace, o hraběti a jeho okruhu vypovídá velmi mnoho.
Nemám bohužel představu, jak moc se liší druhé vydání a nedošlo-li například ke korekci některých, zde zmíněných problematických míst. I tak lze ovšem zájemcům o historii a dějiny výtvarného umění rozhodně doporučit! ( )
  Sandiik | Feb 27, 2010 |
ei arvosteluja | lisää arvostelu
Sinun täytyy kirjautua sisään voidaksesi muokata Yhteistä tietoa
Katso lisäohjeita Common Knowledge -sivuilta (englanniksi).
Teoksen kanoninen nimi
Alkuteoksen nimi
Teoksen muut nimet
Alkuperäinen julkaisuvuosi
Henkilöt/hahmot
Tärkeät paikat
Tärkeät tapahtumat
Kirjaan liittyvät elokuvat
Epigrafi (motto tai mietelause kirjan alussa)
Omistuskirjoitus
Ensimmäiset sanat
Sitaatit
Viimeiset sanat
Erotteluhuomautus
Julkaisutoimittajat
Kirjan kehujat
Alkuteoksen kieli
Kanoninen DDC/MDS
Kanoninen LCC

Viittaukset tähän teokseen muissa lähteissä.

Englanninkielinen Wikipedia

-

Kirjastojen kuvailuja ei löytynyt.

Kirjan kuvailu
Yhteenveto haiku-muodossa

Current Discussions

-

Suosituimmat kansikuvat

Pikalinkit

Arvio (tähdet)

Keskiarvo: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Oletko sinä tämä henkilö?

Tule LibraryThing-kirjailijaksi.

 

Lisätietoja | Ota yhteyttä | LibraryThing.com | Yksityisyyden suoja / Käyttöehdot | Apua/FAQ | Blogi | Kauppa | APIs | TinyCat | Perintökirjastot | Varhaiset kirja-arvostelijat | Yleistieto | 206,414,764 kirjaa! | Yläpalkki: Aina näkyvissä