KotiRyhmätKeskusteluLisääAjan henki
Etsi sivustolta
Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujen toimittamiseen, toiminnan parantamiseen, analytiikkaan ja (jos et ole kirjautunut sisään) mainostamiseen. Käyttämällä LibraryThingiä ilmaiset, että olet lukenut ja ymmärtänyt käyttöehdot ja yksityisyydensuojakäytännöt. Sivujen ja palveluiden käytön tulee olla näiden ehtojen ja käytäntöjen mukaista.

Tulokset Google Booksista

Pikkukuvaa napsauttamalla pääset Google Booksiin.

Ladataan...

Det lyckliga Europa

Tekijä: Stig Claesson

JäseniäKirja-arvostelujaSuosituimmuussijaKeskimääräinen arvioKeskustelut
1211,615,099 (4.17)-
Ett Europa vi kanske glömt eller glömt bort att komma ihåg      Jag talar i denna text som den pensionerade europé jag är. Jag försöker berätta om vår kontinent som jag upplevde den efter Andra världskriget. Kriget är slut. Den fred som råder är instabil och man ger den inte många år. Min syn på Efterkrigseuropa kan verka endimensionell och den är endimensionell. Jag såg och jag såg inte. Nu finns det naturligtvis facit, tyvärr flera facit som ömsesidigt upphäver varandras trovärdighet. Jag har förlitat mig på mig själv och det jag minns. I gengäld begär jag att ni inte helt ska lita på det jag har att säga.Stig ClaessonSå här skriver Stig Claesson själv om boken Det lyckliga Europa som man kan säga är en direkt fortsättning på den mycket uppmärksammade självbiografiska bok Svart asfalt grönt gräs, där han beskrev sina barn- och tidiga ungdomsår. I denna bok berättar han om hur han som artonåring åkte till Jugoslavien och deltog i de arbetsbrigader som byggde järnvägen Samac-Sarajevo. I brigaderna ingick en kvarts miljon ungdomar från jordens alla hörn, ungdomar som åkte till Jugoslavien inte av äventyrslusta utan för att de trodde på något.Har man upplevt ett historiskt ögonblick så anser Stig Claesson att man nog har ett visst ansvar för att förmedla sin version. Alltför många tiger eller väljer att glömma. Och vad Stig Claesson gör här är att inte bara berätta om sina egna ungdomsår i Jugoslavien utan han ger också sin syn på de historiska händelser som lett fram till de senaste årens utveckling på Balkan. Det lyckliga Europa publicerades första gången 2001.Illustratör:Stig Claesson [Elib]… (lisätietoja)
-
Ladataan...

Kirjaudu LibraryThingiin nähdäksesi, pidätkö tästä kirjasta vai et.

Ei tämänhetkisiä Keskustelu-viestiketjuja tästä kirjasta.

Stig Claessons Det lyckliga Europa igår. Den följer på "Svart asfalt, grönt gräs" i författaren Slas biografiska serie. (Det blev väl kanske bara två - även om han på författares vis gärna inflikade mer eller mindre sanna berättelser ur sin levnad i många av sina romaner).
"DLE" var en något annorlunda upplevelse att läsa. Spretig och full av infall, som den är, luras man bort från den röda tråd, som en sådan här bok väl bör ha. Och det som är bokens röda tråd, dess ämne, är en beskrivning av författarens ungdomsår i efterkrigstidens Europa. Och det innebär något av en omvärdering eller ett försvar för det som gjordes. Den ungkommunsistiska ungdomsbrigaden som for till Jugoslavien och byggde järnväg och annat drevs av sann idealism, levde knapert på getsoppa med paprika och sov spartanskt i baracker. Samtidigt ges en rätt förvirrande bild av ett Europa som fortfarande omformades på många sätt, inte minst politiskt. Tito hamnade i kylan. Och det fanns de bland ungkommunisterna som började tvivla på självaste Stalin.
Allt är inte politik, utan man får också följa den unge Slas tid på Konstakademien med många roliga porträtt av sådana som X:et, Otte Sköld, Bror Hjorth. Även en hel del författare, som var med under brigadåren får snabbporträtt. Pär Rådström är med på en resa i Italien. De blir inspärrade i Genua, i väntan på något förskott. ( )
  svantana | Sep 3, 2009 |
ei arvosteluja | lisää arvostelu
Sinun täytyy kirjautua sisään voidaksesi muokata Yhteistä tietoa
Katso lisäohjeita Common Knowledge -sivuilta (englanniksi).
Teoksen kanoninen nimi
Alkuteoksen nimi
Teoksen muut nimet
Alkuperäinen julkaisuvuosi
Henkilöt/hahmot
Tärkeät paikat
Tärkeät tapahtumat
Kirjaan liittyvät elokuvat
Epigrafi (motto tai mietelause kirjan alussa)
Omistuskirjoitus
Ensimmäiset sanat
Sitaatit
Viimeiset sanat
Erotteluhuomautus
Julkaisutoimittajat
Kirjan kehujat
Alkuteoksen kieli
Kanoninen DDC/MDS
Kanoninen LCC

Viittaukset tähän teokseen muissa lähteissä.

Englanninkielinen Wikipedia

-

Ett Europa vi kanske glömt eller glömt bort att komma ihåg      Jag talar i denna text som den pensionerade europé jag är. Jag försöker berätta om vår kontinent som jag upplevde den efter Andra världskriget. Kriget är slut. Den fred som råder är instabil och man ger den inte många år. Min syn på Efterkrigseuropa kan verka endimensionell och den är endimensionell. Jag såg och jag såg inte. Nu finns det naturligtvis facit, tyvärr flera facit som ömsesidigt upphäver varandras trovärdighet. Jag har förlitat mig på mig själv och det jag minns. I gengäld begär jag att ni inte helt ska lita på det jag har att säga.Stig ClaessonSå här skriver Stig Claesson själv om boken Det lyckliga Europa som man kan säga är en direkt fortsättning på den mycket uppmärksammade självbiografiska bok Svart asfalt grönt gräs, där han beskrev sina barn- och tidiga ungdomsår. I denna bok berättar han om hur han som artonåring åkte till Jugoslavien och deltog i de arbetsbrigader som byggde järnvägen Samac-Sarajevo. I brigaderna ingick en kvarts miljon ungdomar från jordens alla hörn, ungdomar som åkte till Jugoslavien inte av äventyrslusta utan för att de trodde på något.Har man upplevt ett historiskt ögonblick så anser Stig Claesson att man nog har ett visst ansvar för att förmedla sin version. Alltför många tiger eller väljer att glömma. Och vad Stig Claesson gör här är att inte bara berätta om sina egna ungdomsår i Jugoslavien utan han ger också sin syn på de historiska händelser som lett fram till de senaste årens utveckling på Balkan. Det lyckliga Europa publicerades första gången 2001.Illustratör:Stig Claesson [Elib]

Kirjastojen kuvailuja ei löytynyt.

Kirjan kuvailu
Yhteenveto haiku-muodossa

Current Discussions

-

Suosituimmat kansikuvat

Pikalinkit

Arvio (tähdet)

Keskiarvo: (4.17)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4
4.5 1
5 1

Oletko sinä tämä henkilö?

Tule LibraryThing-kirjailijaksi.

 

Lisätietoja | Ota yhteyttä | LibraryThing.com | Yksityisyyden suoja / Käyttöehdot | Apua/FAQ | Blogi | Kauppa | APIs | TinyCat | Perintökirjastot | Varhaiset kirja-arvostelijat | Yleistieto | 204,507,543 kirjaa! | Yläpalkki: Aina näkyvissä