KotiRyhmätKeskusteluLisääAjan henki
Etsi sivustolta
Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujen toimittamiseen, toiminnan parantamiseen, analytiikkaan ja (jos et ole kirjautunut sisään) mainostamiseen. Käyttämällä LibraryThingiä ilmaiset, että olet lukenut ja ymmärtänyt käyttöehdot ja yksityisyydensuojakäytännöt. Sivujen ja palveluiden käytön tulee olla näiden ehtojen ja käytäntöjen mukaista.

Tulokset Google Booksista

Pikkukuvaa napsauttamalla pääset Google Booksiin.

Ladataan...

Willy and Wanda: An Island Called Hoboken (1947)

Tekijä: Willy Vandersteen

JäseniäKirja-arvostelujaSuosituimmuussijaKeskimääräinen arvioMaininnat
1155235,536 (3.45)3
-
Ladataan...

Kirjaudu LibraryThingiin nähdäksesi, pidätkö tästä kirjasta vai et.

Ei tämänhetkisiä Keskustelu-viestiketjuja tästä kirjasta.

» Katso myös 3 mainintaa

In een Bed & Breakfast-kamer vond ik deze Suske en Wiske in de gouden collectie uitgave zodat er ook nog wat achtergrondinformatie over dit verhaal vermeld stond.

Ik ben nooit een groot fan geweest van Suske en Wiske maar heb er desondanks best aardig wat van gelezen. Altijd als ik er eentje ergens vond want ik heb er nooit een gekocht. En nu was het best een tijd geleden dat ik er een gelezen had waardoor ik best verrast werd door het absurdisme van deze strip. Ook de overgangen naar een nieuwe situatie waren soms zo abrupt dat ik checkte of er geen bladzijden misten.

Wat bijzonder leuk aan dit deel is dat het nog uit de prille begintijd van deze serie is en Jerom en Lambiek nog helemaal niet in beeld zijn en Suske voor het eerst wordt geïntroduceerd om vervolgens niet meer te verdwijnen. Dat heeft toch wel wat van stripgeschiedenis.

Met het verhaal heb ik me prima vermaakt maar nog steeds word ik er niet enthousiast genoeg van om me verder in deze strip te gaan verdiepen. Maar als ik ergens een deeltje tegenkom, zal ik die ook weer niet ongelezen laten liggen. ( )
  Niekchen | Aug 20, 2018 |
Locaties

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties: België, Amoras (eiland).

Personages

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Wiske met Schanulleke en tante Sidonia en de Vetten en de Mageren

In dit album maken diverse personages hun debuut:
Suske, een inwoner van Amoras. In vergelijking met de latere Suske uit de reeks is Suske in dit album nog erg impulsief en zelfs agressief.
Professor Barabas. In zijn eerste gedaante was Barabas nog een vrij dikke man, die bovendien stotterde. Vandersteen genas Barabas echter van deze spraakstoornis omdat hij brieven kreeg van verontruste ouders die beweerden dat hun kinderen Barabas' gestotter imiteerden. Barabas vindt in dit album al de gyronef uit en beschikt over een vroege versie van de teletijdmachine.
Sus Antigoon, een dronken spook en voorouder van Suske. Hij keerde nog vrij regelmatig terug in de reeks, waaronder in de albums De zwarte madam, De zingende zwammen, Amoris van Amoras,...
Jef Blaaskop, de booswicht in dit album, die echter zijn leven betert en tandarts wordt. Hij zou in latere albums nog af en toe een paar keer voorkomen zoals: De stalen bloempot en Amoris van Amoras.
Er verdween ook een personage uit de reeks. In het vorige en eigenlijk eerste Suske en Wiske-verhaal, De avonturen van Rikki en Wiske kwam Suske nog niet voor, maar heette Wiske's tegenspeler, Rikki. Rikki was Wiske's oudere broer, maar Vandersteen schreef hem aan het begin van "Het Eiland Amoras" uit de reeks omdat hij te veel op Kuifje leek en ook te groot was om een volwaardig tegenspeler van Wiske te kunnen zijn. In de aankondigingsstrook van het verhaal wordt Rikki er op uit gestuurd met een schoenenbon, maar hij keert hier niet van terug. Pas in De gevangene van Prisonov (2003) wordt duidelijk wat er met Rikki gebeurd is.

Uitvindingen

In dit verhaal spelen de volgende uitvindingen mee:

de teletijdmachine[1]
de gyronef.

Beide toestellen maken in dit verhaal hun debuut.

Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tante Sidonia en Wiske brengen een dagje door op het strand. Wiske zit krabben te vissen maar vist behalve een paar krabben ook een oude kruik op. Ze gooit de kruik weg (ze kan er toch niks mee). De kruik valt op het hoofd van professor Barabas die ook op het strand ligt, hij is erg nieuwsgierig naar de kruik. Met een uitvinding van Barabas, de teletijdmachine, kunnen onze vrienden de geschiedenis van de kruik bekijken. Door een fout van Wiske ontploft de machine, maar ze weten nu wel dat er een perkament is in verborgen en gooien de kruik stuk. Er zit een oud stuk perkament in, geschreven door kapitein Sus Antigoon. Op het perkament valt te lezen dat zijn galjoen Antverpia in 1541[2] is gestrand op een onbekend eiland in de Stille Zuidzee, dat ze Amoras doopten. Ze besluiten er naar toe te reizen met behulp van een speciaal ontworpen vliegtuig, de Gyronef, ook een uitvinding van de professor.

Eenmaal aangekomen op het eiland Amoras maken ze kennis met de Vetten en de Mageren. De Vetten wonen in de stad en heersen over het eiland. De Mageren wonen op het platteland en moeten hard werken en iedereen van eten voorzien. Wiske maakt kennis met Suske, een onstuimige jongen die de laatst levende nakomeling blijkt te zijn van Sus Antigoon. Zijn strijdkreet is "Antigoon vooruit"[3]. Barabas en Sidonia worden in de stad gevangengenomen door de Vetten, die onder leiding staan van leenheer Jef Blaaskop.

Suske en Wiske dringen de stad binnen en ontmoeten daar Sus Antigoon, die als spook nog steeds rondwaart (hij is overleden aan overmatig drankgebruik). Met behulp van deze over-over-over-overgrootvader kunnen ze Sidonia bevrijden, maar professor Barabas blijft achter in de stad. Samen met de Mageren bereiden de vrienden een opstand voor. Als de Vetten professor Barabas op de brandstapel zetten, lukt het Suske, Wiske en Sus Antigoon hem te redden. Als ze in het nauw gedreven worden door de Vetten, vallen de Mageren de stad net aan. Wiske, die de sleutel van de stad bemachtigt na een achtervolging op de vluchtende Jef Blaaskop, wordt tot koningin van Amoras gekroond.

Jef Blaaskop probeert de kruitkamer in de Schreierstoren tot ontploffing te brengen maar Sus Antigoon weet dit te voorkomen, Jef ontsnapt met zijn galjoen "De Galblaas" en vestigt zich op een ander eiland. Hij laat enkele spionnen achter op Amoras om de Mageren in de gaten te houden. Wiske verheft Suske en tante Sidonia in de adelstand, Suske wordt bovendien minister van landsverdediging. Professor Barabas wordt minister van eten en drinken en moet met de gyronef voedsel halen in Amerika, want de Vetten hebben de voedselvoorraden vernietigd. Het volk heeft honger, en Schanulleke wordt gestolen. Als professor Barabas terug komt met de voedselpakketten lijkt de rust weergekeerd, maar er blijkt alleen kauwgom in de pakken te zitten.

's Nachts wordt er een bomaanslag op Wiske gepleegd, maar ze raakt niet gewond. De spionnen krijgen dan professor Barabas in handen en hij wordt naar de schuilplaats van Jef Blaaskop gebracht. De Vetten hebben een oorlogsvloot gebouwd en vallen Amoras aan. Suske en Wiske bekogelen de vloot vanuit de gyronef, maar dan blijkt professor Barabas aan boord te zijn. Suske kan hem bevrijden en brengt het schip tot ontploffing, Jef Blaaskop wordt overmeesterd en de Vetten geven zich over. Op het eiland wordt weer voedsel geproduceerd, maar Wiske treurt vooral om de verdwenen Suske. De Vetten worden veroordeeld tot een heropvoedingscursus en moeten afvallen tot een normaal gewicht. Na een tijdje krijgt Wiske Schanulleke van Jef Blaaskop.

Sus Antigoon is door de Vakvereniging van Spoken van zijn straf (hij heeft zich doodgedronken) ontslagen en hij vertrekt naar het geestenrijk, zijn fles geeft hij aan Wiske. Wiske besluit dat het tijd is om naar huis terug te keren en dan blijkt Suske nog te leven. Ze pikken hem op van een klein eiland en nemen hem mee naar België. Suske leert hier al snel wat "beschaving" is als hij over de Vietnamoorlog hoort[4], de wereld is hier 400 jaar verder dan op Amoras. De familie Snoek[5] is erbij als de vrienden worden gehuldigd. Met de teletijdmachine bekijken de vrienden Amoras nogmaals, Jef Blaaskop is toch niet al zijn wreedheden verleerd want hij is tandarts geworden. De zwaarden zijn omgesmolten tot ploegen, en hiermee wordt het land bewerkt. Iedereen leeft gelukkig en in vrede, op Amoras hadden ze slechts één les nodig.

Achtergronden bij het verhaal

Dit album is het eerste echte Suske en Wiske-verhaal. Suske en Wiske leren elkaar kennen en worden de hoofdfiguren van de reeks. Nochtans was het al het tweede verhaal waar Wiske en Tante Sidonia in voorkwamen. Wiske en Sidonia debuteerden in De avonturen van Rikki en Wiske.

Dit is ook het eerste album waarin het eiland Amoras wordt geïntroduceerd. Het eiland is een soort 16de-eeuwse versie van Antwerpen. Suske en Wiske zouden het eiland nog vele malen bezoeken, onder meer in de albums De stalen bloempot, Amoris van Amoras,...

In de oorspronkelijke Nederlandse vertaling uit 1959 werd alle verwijzingen naar Antwerpen en Vlaanderen omgezet naar verwijzingen naar Amsterdam en Nederland. Sommige prenten werden zelfs hertekend zodat Amoras niet meer op Antwerpen leek, maar op Amsterdam. Nog in de vierkleurenversie vinden we daar sporen van: het Steen uit de oorspronkelijke Vlaamse versie heet hier de Schreierstoren.

Suskes strijdkreet in dit album is: "Antigoon vooruit!". In de originele versie was deze strijdkreet: "Seefhoek" vooruit!". De Seefhoek is een Antwerpse wijk waar Willy Vandersteen werd geboren. In de Nederlandse versie van eind jaren '50 riep hij dan weer: "Jordaan vooruit."

Op zaterdag 13 mei 2006 werd in de Korte Ridderstraat 8 te Antwerpen een stripmuur onthuld met een afbeelding van de cover van "Op het eiland Amoras"[6].

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 9, 2013 |
Als Wiske en tante Sidonia een dagje doorbrengen aan de Schelde vist Wiske een oude kruik uit het water. Ze gooit de kruik weg die op het hoofd belandt van de verstrooide professor Barabas. Met een uitvinding van de professor, de Teletijdmachine, kunnen ze een blik werpen op de geschiedenis van de kruik. Door een fout van Wiske ontploft het apparaat en valt de kruik stuk. Er blijkt een oud perkament in te zitten waarop te lezen valt dat het galjoen Antverpia in 1541 is gestrand op een onbewoond eiland. Onder leiding van Sus Antigoon, kapitein van het schip, hebben de schipbreukelingen een staat gesticht op het eiland, dat zij Amoras noemen.

Professor Barabas richt direct een expeditie in om op zoek te gaan naar Amoras. Vergezeld van Wiske en tante Sidonia vliegt hij de volgende dag met de Gyronef naar de Stille Zuidzee.
Eenmaal op het eiland aangekomen vinden ze daar een stad die een kopie is van het oude Antwerpen. Wiske valt uit de Gyronef en maakt kennis met Suske, een nazaat van Sus Antigoon. Suske is lid van de "clan der Mageren", de arme bevolking van het eiland die niet in de stad mag komen. De stad wordt beheerst door de "Vetten" onder leiding van Jef Blaaskop.
Tante Sidonia en professor Barabas worden door de Vetten gevangen genomen nadat ze in de stad zijn neergekomen. Suske en Wiske weten in de gevangenis door te dringen en hen te bevrijden. Bij die bevrijdingsactie krijgen ze hulp van Sus Antigoon die na zijn dood als spook op Amoras moet blijven omdat hij zichzelf dood heeft gedronken.

De vrienden binden de strijd aan met de Vetten en weten de macht op het eiland over te nemen waarna Wiske tot koningin van Amoras wordt uitgeroepen.
De Vetten verzetten zich nog een tijdje maar worden uiteindelijk allemaal verslagen en gedwongen om af te vallen en een heropvoedingscursus te volgen.
Als de rust op het eiland is hersteld vliegt de Gyronef terug naar huis. Suske wil niet meer van Wiske scheiden en gaat mee naar Vlaanderen waardoor het beroemdste stripduo van de Lage Landen definitief verenigd wordt.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/ ( )
  Besselina | Nov 3, 2013 |
Als Wiske en tante Sidonia een dagje doorbrengen aan de Schelde vist Wiske een oude kruik uit het water. Ze gooit de kruik weg die op het hoofd belandt van de verstrooide professor Barabas. Met een uitvinding van de professor, de Teletijdmachine, kunnen ze een blik werpen op de geschiedenis van de kruik. Door een fout van Wiske ontploft het apparaat en valt de kruik stuk. Er blijkt een oud perkament in te zitten waarop te lezen valt dat het galjoen Antverpia in 1541 is gestrand op een onbewoond eiland. Onder leiding van Sus Antigoon, kapitein van het schip, hebben de schipbreukelingen een staat gesticht op het eiland, dat zij Amoras noemen.

Professor Barabas richt direct een expeditie in om op zoek te gaan naar Amoras. Vergezeld van Wiske en tante Sidonia vliegt hij de volgende dag met de Gyronef naar de Stille Zuidzee.
Eenmaal op het eiland aangekomen vinden ze daar een stad die een kopie is van het oude Antwerpen. Wiske valt uit de Gyronef en maakt kennis met Suske, een nazaat van Sus Antigoon. Suske is lid van de "clan der Mageren", de arme bevolking van het eiland die niet in de stad mag komen. De stad wordt beheerst door de "Vetten" onder leiding van Jef Blaaskop.
Tante Sidonia en professor Barabas worden door de Vetten gevangen genomen nadat ze in de stad zijn neergekomen. Suske en Wiske weten in de gevangenis door te dringen en hen te bevrijden. Bij die bevrijdingsactie krijgen ze hulp van Sus Antigoon die na zijn dood als spook op Amoras moet blijven omdat hij zichzelf dood heeft gedronken.

De vrienden binden de strijd aan met de Vetten en weten de macht op het eiland over te nemen waarna Wiske tot koningin van Amoras wordt uitgeroepen.
De Vetten verzetten zich nog een tijdje maar worden uiteindelijk allemaal verslagen en gedwongen om af te vallen en een heropvoedingscursus te volgen.
Als de rust op het eiland is hersteld vliegt de Gyronef terug naar huis. Suske wil niet meer van Wiske scheiden en gaat mee naar Vlaanderen waardoor het beroemdste stripduo van de Lage Landen definitief verenigd wordt.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/ ( )
  Besselina | Feb 2, 2008 |
näyttää 5/5
ei arvosteluja | lisää arvostelu
Sinun täytyy kirjautua sisään voidaksesi muokata Yhteistä tietoa
Katso lisäohjeita Common Knowledge -sivuilta (englanniksi).
Teoksen kanoninen nimi
Tiedot hollanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Alkuteoksen nimi
Teoksen muut nimet
Alkuperäinen julkaisuvuosi
Henkilöt/hahmot
Tärkeät paikat
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Tärkeät tapahtumat
Kirjaan liittyvät elokuvat
Epigrafi (motto tai mietelause kirjan alussa)
Omistuskirjoitus
Ensimmäiset sanat
Sitaatit
Viimeiset sanat
Erotteluhuomautus
Julkaisutoimittajat
Kirjan kehujat
Alkuteoksen kieli
Kanoninen DDC/MDS
Kanoninen LCC

Viittaukset tähän teokseen muissa lähteissä.

Englanninkielinen Wikipedia

-

Kirjastojen kuvailuja ei löytynyt.

Kirjan kuvailu
Yhteenveto haiku-muodossa

Current Discussions

-

Suosituimmat kansikuvat

Pikalinkit

Arvio (tähdet)

Keskiarvo: (3.45)
0.5
1 1
1.5
2 2
2.5
3 7
3.5 1
4 5
4.5 1
5 3

Oletko sinä tämä henkilö?

Tule LibraryThing-kirjailijaksi.

 

Lisätietoja | Ota yhteyttä | LibraryThing.com | Yksityisyyden suoja / Käyttöehdot | Apua/FAQ | Blogi | Kauppa | APIs | TinyCat | Perintökirjastot | Varhaiset kirja-arvostelijat | Yleistieto | 203,198,538 kirjaa! | Yläpalkki: Aina näkyvissä