KotiRyhmätKeskusteluLisääAjan henki
Etsi sivustolta
Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujen toimittamiseen, toiminnan parantamiseen, analytiikkaan ja (jos et ole kirjautunut sisään) mainostamiseen. Käyttämällä LibraryThingiä ilmaiset, että olet lukenut ja ymmärtänyt käyttöehdot ja yksityisyydensuojakäytännöt. Sivujen ja palveluiden käytön tulee olla näiden ehtojen ja käytäntöjen mukaista.

Tulokset Google Booksista

Pikkukuvaa napsauttamalla pääset Google Booksiin.

Ladataan...

Globalizáció : A társadalmi következmények

Tekijä: Zygmunt Bauman

JäseniäKirja-arvostelujaSuosituimmuussijaKeskimääräinen arvioKeskustelut
117,734,069 (2)-
Viimeisimmät tallentajatKuszma

ei avainsanoja

-
Ladataan...

Kirjaudu LibraryThingiin nähdäksesi, pidätkö tästä kirjasta vai et.

Ei tämänhetkisiä Keskustelu-viestiketjuja tästä kirjasta.

Merész marketingfogás a kiadó részéről, hogy már az előszó második mondatában megvallják, hogy ők bizony (fordítóstul-lektorostul) nehezen boldogultak a szöveggel… de hát legalább őszinték. Mondjuk állításuk, miszerint ez a nehézkesség a „könyv erényeit tükrözi”, szerintem nettó marhaság – egy szöveg lehet nehézkes és fontos (és akár jó) egyszerre, de hogy a nehézkesség erény volna, pláne tudományos írásokban, hát ezt a leghatározottabban tagadom.

De ezzel az írással amúgy sem az a baj, hogy nehézkes – hanem hogy tankönyvi példája az érvelési hibáknak. Kezdjük azzal, hogy már eleve nem is tesz kísérletet arra, hogy definiálja, mit ért globalizáció alatt (pedig hát ez a könyv címe, úgyhogy nem ártana), ami egyfelől részben megmagyarázza, miért is nehézkes ez a szöveg, másfelől meg van egy praktikus hozadéka a szerző szemszögéből: így ugyanis Bauman szükség szerint azonosíthatja a globalizációt bármivel, csak hogy a világegyetem összes nyűgjét rá tudja verni – a fogyasztói társadalommal, a kapitalizmussal, sőt akár az imperializmussal is. Igaz ugyan, hogy ezek különböző fogalmak, de hála a fenn említett nehézkességnek, ezt az olvasó remélhetőleg nem szúrja ki. (Mire nem jó a nehézkesség, ugye?) Már a könyv alapállításában is tetten érhető ez az elem, miszerint a globalizáció a társadalmat egy globalizált és egy lokalizált részre szakítja, ahol a globalizáltak élvezik a rendszer rugalmasságát, a lokalizáltak pedig rabszolgaságban élnek. No most ez egy érdekes felvetés, és találó kritika, ha a szabadpiaci kapitalizmust célozzuk, de hogy a globalizáció bűne lenne… hát azt indokolni kéne. Merthogy szerintem az is megfontolandó állítás, hogy mindez a globalizáció nem-teljességének következménye, esetleg a globalizációtól független jelenség… szóval számos dolog mellett lehetne érvelni, és az, hogy Bauman a priori elfogadja a neki tetszőt, jelzi, hogy ő valójában nem sportszerűen gondolkodik: már előre tudja, milyen végkimenetet kíván alátámasztani, és ahhoz válogatja ki önkényesen a kiindulási pontokat.

Szóval ilyen könyv ez: a globalizáció lehetséges pozitív okait figyelmen kívül hagyja, a negatívakat eszébe sem jut felülvizsgálni, ellenben általánosítja őket, a metaforát és az analógiát közvetlen bizonyítékként tálalja, a különböző gazdasági-társadalmi jelenségeket pedig összemossa, így lesz a globalizáció bűne egyszerre a fogyasztó fogyasztásra kényszerítése*, és az, hogy kizárja a fogyasztásból a fogyasztók egy részét. És ennek a tetejébe – engem talán ez idegesített a legjobban – határozottan az volt az érzésem, hogy a globalizációnak, mint folyamatnak szándékot tulajdonít, vagyis olyan „lényként” ábrázolja, aki sanda céllal kúszik előre valami szörnyű cél felé… hát egy fityfenét. A folyamatok nem élőlények, úgyhogy ne is kezeljük őket úgy. Ez a legrosszabb összeesküvés-elméleti portálok no és persze a kormányszóvivők világa, jó lenne, ha a szociológusok nem követnék őket ide.

Kihagytam még valamit, ami idegesített a műben? Nem is tudom, biztos. Na mindegy. Én nem állítom, hogy érték nélküli e könyv – elfogadom, hogy vannak érdekes felvetései, sőt olyanok is, amelyekkel dolgozni kell, ha a globalizáció árnyékos oldalaira is be akarjuk vinni a fényt. Ám így, ebben a formában ez egy tisztességtelen iromány: csak azt győzi meg, aki eleve egyetért vele, de őt viszont megerősíti a hitében – és ez egy tudományos munka esetében talán a lehető legrosszabb opció. Nem mondom, hogy ne olvassátok, de ha olvassátok, nagyon óvatosan.

* Igen, itt még van egy, a konzervatív és újmarxista gondolkodókra oly jellemző típushiba: hogy nem próbál meg különbséget tenni aközött, hogy a fogyasztói társadalom fogyasztásra kényszerít, vagy pedig a fogyasztó választja a fogyasztást. (Kényszerített például engem a világháló, hogy tavaly nyáron vegyek két pár Converse-cipőt, brutálisan olcsón? Hát szerintem nem.) Ez a fajta összemosás a szépirodalmi alkotásoknak jól áll (komolyan!), de jó lenne, ha a tudományos igénnyel írt munkák nem alkalmaznák. Határozottan az ilyenkor az érzésem, hogy a szerzők azért nevezik kényszerítésnek ezt az egészet, mert a múltkor ők is megvették azt a két Converse-t, és emiatt rohadtul bűntudatuk van. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
ei arvosteluja | lisää arvostelu
Sinun täytyy kirjautua sisään voidaksesi muokata Yhteistä tietoa
Katso lisäohjeita Common Knowledge -sivuilta (englanniksi).
Teoksen kanoninen nimi
Alkuteoksen nimi
Teoksen muut nimet
Alkuperäinen julkaisuvuosi
Henkilöt/hahmot
Tärkeät paikat
Tärkeät tapahtumat
Kirjaan liittyvät elokuvat
Epigrafi (motto tai mietelause kirjan alussa)
Omistuskirjoitus
Ensimmäiset sanat
Sitaatit
Viimeiset sanat
Erotteluhuomautus
Julkaisutoimittajat
Kirjan kehujat
Alkuteoksen kieli
Kanoninen DDC/MDS
Kanoninen LCC

Viittaukset tähän teokseen muissa lähteissä.

Englanninkielinen Wikipedia

-

Kirjastojen kuvailuja ei löytynyt.

Kirjan kuvailu
Yhteenveto haiku-muodossa

Current Discussions

-

Suosituimmat kansikuvat

-

Pikalinkit

Lajityypit

Ei lajityyppiä

Arvio (tähdet)

Keskiarvo: (2)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Oletko sinä tämä henkilö?

Tule LibraryThing-kirjailijaksi.

 

Lisätietoja | Ota yhteyttä | LibraryThing.com | Yksityisyyden suoja / Käyttöehdot | Apua/FAQ | Blogi | Kauppa | APIs | TinyCat | Perintökirjastot | Varhaiset kirja-arvostelijat | Yleistieto | 204,711,843 kirjaa! | Yläpalkki: Aina näkyvissä