KotiRyhmätKeskusteluLisääAjan henki
Etsi sivustolta
Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujen toimittamiseen, toiminnan parantamiseen, analytiikkaan ja (jos et ole kirjautunut sisään) mainostamiseen. Käyttämällä LibraryThingiä ilmaiset, että olet lukenut ja ymmärtänyt käyttöehdot ja yksityisyydensuojakäytännöt. Sivujen ja palveluiden käytön tulee olla näiden ehtojen ja käytäntöjen mukaista.

Tulokset Google Booksista

Pikkukuvaa napsauttamalla pääset Google Booksiin.

Ladataan...

Hasnyálmirigynapló

Tekijä: Péter Esterházy

JäseniäKirja-arvostelujaSuosituimmuussijaKeskimääräinen arvioKeskustelut
1011,842,655 (5)-
Az ©nnepi K©œnyvh©♭tre megjelent leg©ðjabb Esterh©Łzy-k©œtet a szerz¿ el¿rehaladott ©Łllapot©ð, r©Łkbetegs©♭g©♭nek napl©đja. Az id©♭n 66 esztend¿s ©Ưr©đ, m©♭g tavaly, 2015-ben, a Szent L©Łszl©đ k©đrh©Łz falai k©œz©œtt szembes©ơlt a test©♭ben puszt©Ưt©đ k©đrral. Ekkor, 2015. m©Łjus 24-©♭n hat©Łrozta el, hogy napl©đt ©Ưr betegs©♭g©♭r¿l, melynek els¿ bejegyz©♭sei ekk©♭nt tud©đs©Ưtj©Łk az olvas©đt: "R©Łk, ez a j©đ kezd¿sz©đ, noha nem r©œgt©œn hangzott el... Ma kezd¿dik a ny©Łr. 83,4 kg vagyok, lettem, ez m©Ưnusz 10 kar©Łcsony ©đta. R©Łk n©♭lk©ơl szupi volna". Az olvas©đ pedig a sokkol©đ h©Ưr tudom©Łsulv©♭tele ut©Łn, amennyiben saj©Łt vagy k©œrnyezet©♭ben ©Łt©♭lt, elszenvedett r©Łkbetegs©♭gnek m©Łr tan©ðja volt, a hirtelen t©Łmadt bels¿ cs©œndj©♭ben elkezdi "f©œlfejteni", ©♭rtelmezni Esterh©Łzy lelki©Łllapot©Łt, "kih©Łmozni" a gyakorta ironikus sorok k©œz©œtt megb©ðj©đ igazs©Łgot. A szerz¿ v©♭gtelen term©♭szetess©♭ggel ©Ưr betegs©♭g©♭r¿l, mintegy hitet ©♭s biztat©Łst adva nemcsak ©œnmag©Łnak, de olvas©đinak is, akik az ©Ưr©đ megk©♭rd¿jelezhetetlen "h©Ưveik©♭nt" k©œvetik ¿t a napl©đfeljegyz©♭sek nyom©Łn, a rem©♭lend¿ gy©đgyul©Łs fel©♭ vezet¿ ©ðton. Mert rem©♭lni lehet ©♭s kell is, hiszen az lehetetlen, hogy egy organikus k©đr ©ðtj©Łt ©Łllja az ©Ưr©đi "igyekezetnek", hogy egy eff©♭le betegs©♭g az ©Ưr©Łs ellen ford©Ưtsa a szerz¿t. ©m Esterh©Łzy nem adja k©œnnyen mag©Łt, mi t©œbb ebb¿l a f©œldi haland©đ sz©Łm©Łra d©œbbenetet kelt¿, v©♭gletes helyzetb¿l is "po©♭zist fabrik©Łl", meg©♭nekli, eldadogja, elim©Łdkozza, elv©Łgyakozza a gy©đgyul©Łst, mik©œzben realista, szik©Łr sorokban sz©Łmol be egyre roml©đ fizikai ©Łllapot©Łr©đl. Az olvas©đ pedig vele egy©ơtt rem©♭l ©♭s foh©Łszkodik, hogy a gy©đgyul©Łs kegyelme miel¿bb "©♭rintse" meg a szerz¿t. Nem egyszer¿ł olvasm©Łny, k©♭ts©♭gtelen©ơl megr©Łz©đ, megrend©Ưt¿ emberi t©œrt©♭net, ©Łm a val©đs©Łg ©♭s a k©œlt©♭szet hat©Łrmezsgy©♭j©♭n mozg©đ napl©đ mindenk©♭ppen jelent¿s ...… (lisätietoja)
-
Ladataan...

Kirjaudu LibraryThingiin nähdäksesi, pidätkö tästä kirjasta vai et.

Ei tämänhetkisiä Keskustelu-viestiketjuja tästä kirjasta.

A halál háziasítása. Hogy a végén a tenyerünkből csipegessen. Ez nem az a halál (az „öreg haverom”), akivel kocsmázni jár az ember – az alkalmasint Petrié lehetett. Ez a halál ledér – vagy dévaj? – nőszemély, kurvácska, de ez szeretettel, becézőn mondva. Jó, hát néha zavar, elvonja a figyelmet: nem lehet mellette irodalommal bíbelődni, teszem azt. (De lehet, hogy nem bíbelődni: pont az az irodalom.) Néha fáj, de akkor együtt fájunk. Aztán a végén ott ül az ágy szélén, és azt suttogja: nehogy meghalj itt nekem.

A hangsúly nem azon van, hogy „meghal”. Hanem azon, hogy „nekem”.

( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
ei arvosteluja | lisää arvostelu
Sinun täytyy kirjautua sisään voidaksesi muokata Yhteistä tietoa
Katso lisäohjeita Common Knowledge -sivuilta (englanniksi).
Teoksen kanoninen nimi
Alkuteoksen nimi
Teoksen muut nimet
Alkuperäinen julkaisuvuosi
Henkilöt/hahmot
Tärkeät paikat
Tärkeät tapahtumat
Kirjaan liittyvät elokuvat
Epigrafi (motto tai mietelause kirjan alussa)
Omistuskirjoitus
Ensimmäiset sanat
Sitaatit
Viimeiset sanat
Erotteluhuomautus
Julkaisutoimittajat
Kirjan kehujat
Alkuteoksen kieli
Kanoninen DDC/MDS
Kanoninen LCC

Viittaukset tähän teokseen muissa lähteissä.

Englanninkielinen Wikipedia

-

Az ©nnepi K©œnyvh©♭tre megjelent leg©ðjabb Esterh©Łzy-k©œtet a szerz¿ el¿rehaladott ©Łllapot©ð, r©Łkbetegs©♭g©♭nek napl©đja. Az id©♭n 66 esztend¿s ©Ưr©đ, m©♭g tavaly, 2015-ben, a Szent L©Łszl©đ k©đrh©Łz falai k©œz©œtt szembes©ơlt a test©♭ben puszt©Ưt©đ k©đrral. Ekkor, 2015. m©Łjus 24-©♭n hat©Łrozta el, hogy napl©đt ©Ưr betegs©♭g©♭r¿l, melynek els¿ bejegyz©♭sei ekk©♭nt tud©đs©Ưtj©Łk az olvas©đt: "R©Łk, ez a j©đ kezd¿sz©đ, noha nem r©œgt©œn hangzott el... Ma kezd¿dik a ny©Łr. 83,4 kg vagyok, lettem, ez m©Ưnusz 10 kar©Łcsony ©đta. R©Łk n©♭lk©ơl szupi volna". Az olvas©đ pedig a sokkol©đ h©Ưr tudom©Łsulv©♭tele ut©Łn, amennyiben saj©Łt vagy k©œrnyezet©♭ben ©Łt©♭lt, elszenvedett r©Łkbetegs©♭gnek m©Łr tan©ðja volt, a hirtelen t©Łmadt bels¿ cs©œndj©♭ben elkezdi "f©œlfejteni", ©♭rtelmezni Esterh©Łzy lelki©Łllapot©Łt, "kih©Łmozni" a gyakorta ironikus sorok k©œz©œtt megb©ðj©đ igazs©Łgot. A szerz¿ v©♭gtelen term©♭szetess©♭ggel ©Ưr betegs©♭g©♭r¿l, mintegy hitet ©♭s biztat©Łst adva nemcsak ©œnmag©Łnak, de olvas©đinak is, akik az ©Ưr©đ megk©♭rd¿jelezhetetlen "h©Ưveik©♭nt" k©œvetik ¿t a napl©đfeljegyz©♭sek nyom©Łn, a rem©♭lend¿ gy©đgyul©Łs fel©♭ vezet¿ ©ðton. Mert rem©♭lni lehet ©♭s kell is, hiszen az lehetetlen, hogy egy organikus k©đr ©ðtj©Łt ©Łllja az ©Ưr©đi "igyekezetnek", hogy egy eff©♭le betegs©♭g az ©Ưr©Łs ellen ford©Ưtsa a szerz¿t. ©m Esterh©Łzy nem adja k©œnnyen mag©Łt, mi t©œbb ebb¿l a f©œldi haland©đ sz©Łm©Łra d©œbbenetet kelt¿, v©♭gletes helyzetb¿l is "po©♭zist fabrik©Łl", meg©♭nekli, eldadogja, elim©Łdkozza, elv©Łgyakozza a gy©đgyul©Łst, mik©œzben realista, szik©Łr sorokban sz©Łmol be egyre roml©đ fizikai ©Łllapot©Łr©đl. Az olvas©đ pedig vele egy©ơtt rem©♭l ©♭s foh©Łszkodik, hogy a gy©đgyul©Łs kegyelme miel¿bb "©♭rintse" meg a szerz¿t. Nem egyszer¿ł olvasm©Łny, k©♭ts©♭gtelen©ơl megr©Łz©đ, megrend©Ưt¿ emberi t©œrt©♭net, ©Łm a val©đs©Łg ©♭s a k©œlt©♭szet hat©Łrmezsgy©♭j©♭n mozg©đ napl©đ mindenk©♭ppen jelent¿s ...

Kirjastojen kuvailuja ei löytynyt.

Kirjan kuvailu
Yhteenveto haiku-muodossa

Current Discussions

-

Suosituimmat kansikuvat

Pikalinkit

Arvio (tähdet)

Keskiarvo: (5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5 2

Oletko sinä tämä henkilö?

Tule LibraryThing-kirjailijaksi.

 

Lisätietoja | Ota yhteyttä | LibraryThing.com | Yksityisyyden suoja / Käyttöehdot | Apua/FAQ | Blogi | Kauppa | APIs | TinyCat | Perintökirjastot | Varhaiset kirja-arvostelijat | Yleistieto | 204,509,906 kirjaa! | Yläpalkki: Aina näkyvissä