KotiRyhmätKeskusteluLisääAjan henki
Etsi sivustolta
Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujen toimittamiseen, toiminnan parantamiseen, analytiikkaan ja (jos et ole kirjautunut sisään) mainostamiseen. Käyttämällä LibraryThingiä ilmaiset, että olet lukenut ja ymmärtänyt käyttöehdot ja yksityisyydensuojakäytännöt. Sivujen ja palveluiden käytön tulee olla näiden ehtojen ja käytäntöjen mukaista.
Hide this

Tulokset Google Booksista

Pikkukuvaa napsauttamalla pääset Google Booksiin.

Ladataan...

Ivanhoe (1820)

– tekijä: Sir Walter Scott

Muut tekijät: Katso muut tekijät -osio.

Sarjat: Waverley Novels (1194), Waverley Novels, publication (1819)

JäseniäKirja-arvostelujaSuosituimmuussijaKeskimääräinen arvioKeskustelut / Maininnat
10,64399479 (3.75)1 / 460
Relates the adventures of the Saxon knight Ivanhoe in 1194, the year of Richard the Lion-Hearted's return from the Third Crusade.
 1. 80
  Monte-Criston kreivi (tekijä: Alexandre Dumas père) (SandSing7)
 2. 50
  Kolme muskettisoturia (tekijä: Alexandre Dumas) (LamontCranston)
 3. 31
  Musta nuoli (tekijä: Robert Louis Stevenson) (something_)
 4. 20
  The Once and Future King (tekijä: T. H. White) (LamontCranston)
 5. 10
  The Ivanhoe Gambit (tekijä: Simon Hawke) (Cecrow)
 6. 10
  Bellarion (tekijä: Rafael Sabatini) (morryb)
  morryb: Two Tales of Knights.
 7. 10
  A Search for the King (tekijä: Gore Vidal) (aulsmith)
  aulsmith: A light historical novel about what was happening with Richard in captivity while Ivanhoe is trying to keep England from falling apart.
 8. 00
  Plenilune (tekijä: Jennifer Freitag) (writard)
  writard: If you like medieval language and lore
 9. 16
  Maailma vailla loppua (tekijä: Ken Follett) (mcenroeucsb)
Ladataan...

Kirjaudu LibraryThingiin, niin näet, pidätkö tästä kirjasta vai et.

» Katso myös 460 mainintaa

englanti (88)  espanja (3)  hollanti (2)  ranska (1)  ruotsi (1)  brasilianportugali (1)  italia (1)  katalaani (1)  tanska (1)  Kaikki kielet (99)
Näyttää 1-5 (yhteensä 99) (seuraava | näytä kaikki)
Jeg kan huske, at jeg har set Ivanhoe flere gange i fjernsynet – sandsynligvis filmatiseringen fra 1982 instrueret af Douglas Camfield – men nu hvor jeg også har læst Walter Scotts klassiker fra 1820, er det tydeligt, at min hukommelse er ret selektiv. Den store ridderturnering i Ashby, konflikten mellem saksere og normanner og den afsluttende duel for at redde den smukke Rebeca står klart i erindringen, men andre ”detaljer” som f.eks. at Richard Løvehjerte og Robin Hood spiller centrale roller, huskede jeg ikke. Jeg huskede heller ikke den massive antisemitisme, der fylder så meget i bogen. Det kan selvfølgelig have været nedtonet i filmen, men læst med nutidens øjne skæmmer det i hvert fald romanen.

Historien udspiller sig i slutningen af 1100-tallet, hvor Richard 1. regerede England. Dvs. det gjorde han knap nok, for han opholdt sig kun få måneder i landet og var ellers optaget af at regere sine besiddelser i Frankrig, af at deltage i det tredje korstog og af at sidde i fangenskab i Østrig og Tyskland, da han var på vej hjem. I praksis var det hans bror prins John, som formelt blev konge efter hans død, der havde magten i England. Det regnes for en af de mest katastrofale perioder i engelsk historie, der var på kanten af borgerkrig, da adelen tvang ham til at acceptere Magna Carta i 1215. Urolige tider og magtsyge konger er imidlertid godt stof for historiefortælling, som det er kommet til udtryk i legenderne om Robin Hood og i en kraftig idealisering af Richard, der brugte langt det meste af sin energi uden for England.

Hovedpersonen i Ivanhoe er den unge Wilfred af Ivanhoe. Han er blevet forstødt af sin far Cedric, der som højtstående medlem af den saksiske adel drømmer om at genindføre den gamle kongeslægt, og som derfor ikke kan acceptere, at Wilfred er draget på korstog med Richard. Den tilbagevendte korsridder Brian de Bois-Guilbert og andre normannere søger husly hos Cedric, hvor også en mystisk vandrer og den gamle jøde Isaac af York søger tilflugt. Vandringsmanden redder Isaac, som normannerne vil tage til fange, og i stedet mødes parterne igen til den store ridderturnering i Ashby, hvor en anonym ridder besejrer alle de normanniske riddere, og hvor en John Locksley oven i købet også sejrer i bueskydningskonkurrencen.

Desværre er Ivanhoe, der selvfølgelig gemmer sig bag den unavngivne ridders rustning, blevet såret under kampene. Isaacs datter Rebecca sørger for at skaffe ham i sikkerhed og pleje hans sår, men det er kun starten på problemerne. Da Cedric rejser hjemad, slår han følgeskab med Isaac og Rebecca, men de bliver alle sammen taget til fange af Reginald Front-de-Bæuf og de øvrige normannere. Heldigvis lykkes det at alarmere oprørerne i Sherwood-skoven, som slår sig sammen med endnu en mystisk ridder for at erobre slottet. Ridderen har støttet Ivanhoe under turneringen, og under rustningen gemmer kong Richard sig. Han ridder anonymt rundt i England for at samle sine støtter, så han kan konfrontere John, der gør klar til at lade sig krone. Men han fremstilles også som en supermand, der elsker at slås, gerne kaster sig ud i eventyr og som kan more sig med både høj og lave, så længe der er mad og drikke nok.

Brian de Bois-Guilbert undslipper fra slottet og tvinger Rebecca med. Han er besat af hendes skønhed i en grad, så han er klar til at bryde sine løfter til tempelordenen. Han har bare ikke fattet, at hun ikke vil have noget med ham at gøre, og da stormesteren ankommer, bliver der slået hårdt ned. Rebecca bliver dømt for hekseri – hvilken anden forklaring skulle der kunne være på tempelridderens forbrydelser? – så hendes liv kan kun reddes, hvis en ridder vil kæmpe og vinde for hendes ære…

Jeg læste Scotts Waverley for nogle år siden, og det er tydeligt at se, hvordan Scott har udviklet sig som historisk romanforfatter. Dels er der skåret kraftigt ned på de mystisk-romantiske elementer, som gjorde læsningen af Waverley tung, dels er plottet bedre gennemarbejdet. Historien er simpelthen spændende fra start til slut, og selvom der er passager, hvor man tænker, at der måske ikke er behov for SÅ lange beskrivelser af personernes klædedragter eller de enkelte rums udformning, så bliver bogen aldrig kedelig.

Til gengæld skæmmer de mange antisemitiske udsagn bogen. Scott lægger en smule afstand til dem ved at hævde, at de var resultatet af en fordomsfuld og fanatisk periode i kristendommens historie, og Rebeccas rolle som dydigt forbillede nuancerer også billedet. Alligevel er det påfaldende, at bogen rummer så mange tirader mod jøderne, der uden videre beskrives som et fordømt folk, som dybest set tjener deres uhyre velstand på udbytning af gode kristne. Det gælder også Isaac, der ikke forholder sig til moral, men gladelig tjener penge på begge sider i den lurende borgerkrig, og som kun modvilligt bruger sin formue på at redde Rebecca. Hver gang en kristen som Robin Hood tager konkrete jøder i forsvar, sørger de for at lægge principiel afstand til dem.

Jeg er ikke tilhænger af at censurere bøger, fordi de indeholder elementer, som man ikke (længere) bryder sig om. Men det gør det til en dårligere oplevelse af læse Ivanhoe, hvor Scott ellers viser, at han sagtens kan nuancere sine skurke og udstyre dem med både gode og dårlige sider. ( )
  Henrik_Madsen | Feb 7, 2021 |
GU-1
  Murtra | Nov 6, 2020 |
La novela histórica canónica del Romanticismo y, por tanto, de todo lo que vino después, de modo que es indispensable su lectura para quien quiera hablar del género sin ser el hazmerreír. ( )
  Eucalafio | Oct 26, 2020 |
Daring! Intrigue! Damsels in distress! And yet it felt two-dimensional and slow. I valued pieces of the book as historical insight, but found that it lacked entertainment value. ( )
  kohrmanmj | Sep 21, 2020 |
The constant antisemitism was waaay too much for me. ( )
  irasobrietate | Aug 31, 2020 |
Näyttää 1-5 (yhteensä 99) (seuraava | näytä kaikki)
ei arvosteluja | lisää arvostelu

» Lisää muita tekijöitä (103 mahdollista)

Tekijän nimiRooliTekijän tyyppiKoskeeko teosta?Tila
Scott, Sir WalterTekijäensisijainen tekijäkaikki painoksetvahvistettu
Brock, C. E.Kuvittajamuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Davidson, FrederickKertojamuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Dettore, UgoKääntäjämuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Franklin, JohnKuvittajamuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Hill, JamesKansikuvataiteilijamuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Hitchcock, Alfred M.Toimittajamuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Moffett, H. Y.Toimittajamuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Page, MichaelKertojamuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Richards, G. M.Kuvittajamuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Springer, NancyEsipuhemuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Tulloch, GrahamJohdantomuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Wilson, Edward A.Kuvittajamuu tekijäeräät painoksetvahvistettu
Wood, Gillen D'ArcyJohdantomuu tekijäeräät painoksetvahvistettu

Kuuluu näihin sarjoihin

Kuuluu näihin kustantajien sarjoihin

Sisältyy tähän:

Sisältää nämä:

Tämä on uudelleenkerrottu:

Tällä on sarjaan kuulumaton jatko-osa

Mukaelmia:

Lyhennelty täällä:

On parodioitu tässä:

Innoitti:

Sinun täytyy kirjautua sisään voidaksesi muokata Yhteistä tietoa
Katso lisäohjeita Common Knowledge -sivuilta (englanniksi).
Kanoninen teoksen nimi
Alkuteoksen nimi
Teoksen muut nimet
Alkuperäinen julkaisuvuosi
Henkilöt/hahmot
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Tärkeät paikat
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Tärkeät tapahtumat
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Kirjaan liittyvät elokuvat
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Palkinnot ja kunnianosoitukset
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Epigrafi (motto tai mietelause kirjan alussa)
Omistuskirjoitus
Ensimmäiset sanat
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
In that pleasant district of merry England which is watered by the river Don, there extended in ancient times a large forest, covering the greater part of the beautiful hills and valleys which lie between Sheffield and the pleasant town of Doncaster. The remains of this extensive wood are still to be seen at the noble seats of Wentworth, of Warncliffe Park, and around Rotherham. Here haunted of yore the fabulous Dragon of Wantley; here were fought many of the most desperate battles during the Civil Wars of the Roses; and here also flourished in ancient times those bands of gallant outlaws, whose deeds have been rendered so popular in English song.
Sitaatit
Viimeiset sanat
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
(Napsauta nähdäksesi. Varoitus: voi sisältää juonipaljastuksia)
Erotteluhuomautus
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
This is the main work for Ivanhoe, by Sir Walter Scott. Please do not combine with any adaptation, abridgment, etc.
ISBN 0821204718 - edited, abridged, and annotated by Robin S. Wright.
Academy Classics for junior high schools series - abridged and edited by J.C. Tressler
ISBN 028970250X, DUTCH: 90-02-13331-6 - Edited, abridged and annotated by Robin S. Wright; illustrated by Christopher Bradbury
ISBNs 1587172488, 1587172496 - Adapted by Marianna Mayer

Julkaisutoimittajat
Kirjan kehujat
Alkuteoksen kieli
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Canonical DDC/MDS

Viittaukset tähän teokseen muissa lähteissä.

Englanninkielinen Wikipedia (5)

Relates the adventures of the Saxon knight Ivanhoe in 1194, the year of Richard the Lion-Hearted's return from the Third Crusade.

No library descriptions found.

Kirjan kuvailu
Yhteenveto haiku-muodossa

Pikalinkit

Suosituimmat kansikuvat

Arvio (tähdet)

Keskiarvo: (3.75)
0.5
1 23
1.5 5
2 84
2.5 21
3 355
3.5 82
4 513
4.5 54
5 291

Penguin Australia

Penguin Australia on kustantanut tämän kirjan 2 painosta.

Painokset: 0140436588, 0451531361

Columbia University Press

Columbia University Press on julkaissut painoksen tästä kirjasta.

» Kustantajan sivusto

Tantor Media

Tantor Media on julkaissut painoksen tästä kirjasta.

» Kustantajan sivusto

Oletko sinä tämä henkilö?

Tule LibraryThing-kirjailijaksi.

 

Lisätietoja | Ota yhteyttä | LibraryThing.com | Yksityisyyden suoja / Käyttöehdot | Apua/FAQ | Blogi | Kauppa | APIs | TinyCat | Perintökirjastot | Varhaiset kirja-arvostelijat | Yleistieto | 157,011,836 kirjaa! | Yläpalkki: Aina näkyvissä