KotiRyhmätKeskusteluLisääAjan henki
Etsi sivustolta
Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujen toimittamiseen, toiminnan parantamiseen, analytiikkaan ja (jos et ole kirjautunut sisään) mainostamiseen. Käyttämällä LibraryThingiä ilmaiset, että olet lukenut ja ymmärtänyt käyttöehdot ja yksityisyydensuojakäytännöt. Sivujen ja palveluiden käytön tulee olla näiden ehtojen ja käytäntöjen mukaista.

Tulokset Google Booksista

Pikkukuvaa napsauttamalla pääset Google Booksiin.

Ladataan...

Markus-versionen : en enkel historia kommatecken hundra sidor (2014)

Tekijä: Peter Esterhazy

Muut tekijät: Katso muut tekijät -osio.

JäseniäKirja-arvostelujaSuosituimmuussijaKeskimääräinen arvioKeskustelut
1811,189,956 (3.67)-
A 85. Ünnepi Könyvhét alkalmából jelenik meg Esterházy Péter Egyszerű történet… ciklusának második darabja. A történet ezúttal az ötvenes években játszódik, a világégés tragédiájából a kommunista diktatúra fojtogató szorításába került Magyarországán. Főhősei egy vidékre kitelepített család tagjai, akik egyetlen szobába zsúfolva léteznek, s ha már így fizikailag menekülőút nem is nagyon adódik, ezért mindenki a maga módján fogja szökésre a dolgot a bezártságból. Az apa például intenzív alkoholizálással gyógyítja lelkét, tompítja szellemét, míg az anya a totális elzárkózással, falszerű közönnyel úgy a külvilág, mint a férje és a fiai felé. Az idősebbik fiú a keserves valóság mellé, helyébe szavaiból sző világot, figyelmét, lényét teljesen megbabonázza a verbális játék, amely nem hagy figyelmi kapacitást a többi ember számára. Nem is csoda tán, ha süketnéma öccse kénytelen másfajta társalkodópartner után nézni: ő nem mással, mint Istennel cserél eszmét folyamatosan, aki így, valamiképp konstans jelenlevő alakként, témaként, aki hol imában, hol káromlásban, hol figyelmes hallgatóként tekinthető a talán az ötödik főszereplőnek is. Noha a szöveg követése most is gyakorlott, művelt befogadót igényel, a szerző kíméletesebb volt, visszafogottabban űzi az olvasásakadályozatás művészetét: a történetet bár most rendre megtörik szürreális képek, szójáték-bakugrások, azért jól követhető a sztori. Ez köszönhető részben a szellős szerkezetnek – a könyv (majdnem) kereken száz fejezete bő fél oldalas, karcolatot idéző blokkokból áll össze, rendre hagyva levegőhöz jutni az olvasót. A mű igazi intellektuális ínyencfalat – ajánlható csemegézésre, és nem csak a hű Esterházy-rajongóknak.… (lisätietoja)
-
Ladataan...

Kirjaudu LibraryThingiin nähdäksesi, pidätkö tästä kirjasta vai et.

Ei tämänhetkisiä Keskustelu-viestiketjuja tästä kirjasta.

101. Kutya nehéz jó írónak lenni. Jó írónak lenni sok jó könyvvel. Mert amit ír a jó író, az gyakran hiába jó, ha volt már jobb is. És mindig volt már jobb is, ha pedig nem volt még jobb, akkor a következő lesz a nem olyan jó, és így tovább. Van itt egy író, kérem, akinek a nyelv a tenyeréből eszik. Aki az abszolútumot (mondjuk ki kereken: Istent) odaülteti maga mellé az asztalhoz, úgy fraternizálnak. Söröznek, na. Általában. Most azonban nincs erről szó. Ez máshogy szép: úgy, hogy komoly. Itt Isten nem az asztalnál ül. Hanem rajta fekszik. Az író pedig fölé hajol, és vizsgálja. Elemzi. Meg akarja ismerni őt. Aki nem megismerhető. Erről van itt szó: hogy hogy lehet, hogy nincs. Amikor itt van a szemünk előtt.

Jegyzetek:
1. oldal: „Kutya nehéz jó írónak lenni” Mintha rossz írónak lenni könnyebb volna.
1. oldal, később: „…a nyelv a tenyeréből eszik.” Ezt Esterházynál olvastam. Vagy ő olvasta nálam. Posztmodern irodalomban ez elég zavaros tud lenni.

A szövegben (módosított) idézetek találhatóak Borges, Esterházy Péter, Jézus, Nietzsche, Spinoza, Esterházy Péter, Simone Weil és Esterházy Péter műveiből. Vagy legalábbis szavak, amiket ők is használtak. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
ei arvosteluja | lisää arvostelu

» Lisää muita tekijöitä

Tekijän nimiRooliTekijän tyyppiKoskeeko teosta?Tila
Esterhazy, PeterTekijäensisijainen tekijäkaikki painoksetvahvistettu
Flemming, HeikeKääntäjämuu tekijäeräät painoksetvahvistettu

Distinctions

Sinun täytyy kirjautua sisään voidaksesi muokata Yhteistä tietoa
Katso lisäohjeita Common Knowledge -sivuilta (englanniksi).
Teoksen kanoninen nimi
Tiedot saksankielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Alkuteoksen nimi
Teoksen muut nimet
Tiedot saksankielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Alkuperäinen julkaisuvuosi
Henkilöt/hahmot
Tärkeät paikat
Tärkeät tapahtumat
Kirjaan liittyvät elokuvat
Epigrafi (motto tai mietelause kirjan alussa)
Omistuskirjoitus
Ensimmäiset sanat
Sitaatit
Viimeiset sanat
Erotteluhuomautus
Julkaisutoimittajat
Kirjan kehujat
Alkuteoksen kieli
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Kanoninen DDC/MDS
Kanoninen LCC

Viittaukset tähän teokseen muissa lähteissä.

Englanninkielinen Wikipedia

-

A 85. Ünnepi Könyvhét alkalmából jelenik meg Esterházy Péter Egyszerű történet… ciklusának második darabja. A történet ezúttal az ötvenes években játszódik, a világégés tragédiájából a kommunista diktatúra fojtogató szorításába került Magyarországán. Főhősei egy vidékre kitelepített család tagjai, akik egyetlen szobába zsúfolva léteznek, s ha már így fizikailag menekülőút nem is nagyon adódik, ezért mindenki a maga módján fogja szökésre a dolgot a bezártságból. Az apa például intenzív alkoholizálással gyógyítja lelkét, tompítja szellemét, míg az anya a totális elzárkózással, falszerű közönnyel úgy a külvilág, mint a férje és a fiai felé. Az idősebbik fiú a keserves valóság mellé, helyébe szavaiból sző világot, figyelmét, lényét teljesen megbabonázza a verbális játék, amely nem hagy figyelmi kapacitást a többi ember számára. Nem is csoda tán, ha süketnéma öccse kénytelen másfajta társalkodópartner után nézni: ő nem mással, mint Istennel cserél eszmét folyamatosan, aki így, valamiképp konstans jelenlevő alakként, témaként, aki hol imában, hol káromlásban, hol figyelmes hallgatóként tekinthető a talán az ötödik főszereplőnek is. Noha a szöveg követése most is gyakorlott, művelt befogadót igényel, a szerző kíméletesebb volt, visszafogottabban űzi az olvasásakadályozatás művészetét: a történetet bár most rendre megtörik szürreális képek, szójáték-bakugrások, azért jól követhető a sztori. Ez köszönhető részben a szellős szerkezetnek – a könyv (majdnem) kereken száz fejezete bő fél oldalas, karcolatot idéző blokkokból áll össze, rendre hagyva levegőhöz jutni az olvasót. A mű igazi intellektuális ínyencfalat – ajánlható csemegézésre, és nem csak a hű Esterházy-rajongóknak.

Kirjastojen kuvailuja ei löytynyt.

Kirjan kuvailu
Yhteenveto haiku-muodossa

Current Discussions

-

Suosituimmat kansikuvat

Pikalinkit

Arvio (tähdet)

Keskiarvo: (3.67)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5 1

Oletko sinä tämä henkilö?

Tule LibraryThing-kirjailijaksi.

 

Lisätietoja | Ota yhteyttä | LibraryThing.com | Yksityisyyden suoja / Käyttöehdot | Apua/FAQ | Blogi | Kauppa | APIs | TinyCat | Perintökirjastot | Varhaiset kirja-arvostelijat | Yleistieto | 204,382,812 kirjaa! | Yläpalkki: Aina näkyvissä