KotiRyhmätKeskusteluLisääAjan henki
Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelujen toimittamiseen, toiminnan parantamiseen, analytiikkaan ja (jos et ole kirjautunut sisään) mainostamiseen. Käyttämällä LibraryThingiä ilmaiset, että olet lukenut ja ymmärtänyt käyttöehdot ja yksityisyydensuojakäytännöt. Sivujen ja palveluiden käytön tulee olla näiden ehtojen ja käytäntöjen mukaista.
Hide this

Tulokset Google Booksista

Pikkukuvaa napsauttamalla pääset Google Booksiin.

Pier en oceaan: roman (Dutch Edition) –…
Ladataan...

Pier en oceaan: roman (Dutch Edition) (vuoden 2014 painos)

– tekijä: Oek De Jong (Tekijä)

JäseniäKirja-arvostelujaSuosituimmuussijaKeskimääräinen arvioKeskustelut
1247166,495 (3.88)-
In dit boek beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland.… (lisätietoja)
Jäsen:klassiek
Teoksen nimi:Pier en oceaan: roman (Dutch Edition)
Kirjailijat:Oek De Jong (Tekijä)
Info:Atlas contact
Kokoelmat:Oma kirjasto
Arvio (tähdet):
Avainsanoja:-

Teoksen tarkat tiedot

Pier en oceaan (tekijä: Oek De Jong)

-.

Ladataan...

Kirjaudu LibraryThingiin, niin näet, pidätkö tästä kirjasta vai et.

Ei tämänhetkisiä Keskustelu-viestiketjuja tästä kirjasta.

Näyttää 1-5 (yhteensä 7) (seuraava | näytä kaikki)
Deze ontwikkelingsroman vertelt weinig over veel, en veel over weinig. De lezer wordt ondergedompeld in een veelheid van impressies en gaandeweg zullen de karakteriseringen van de belangrijkste personages imponeren, maar toch blijft een samenhangend verhaal achterwege. Je leest naar een synthese, maar die blijft uit.
Totdat……….

‘Hij (Abel, de hoofdpersoon) kreeg zin om te schrijven. Hij pakte een schrift, legde het op zijn knie en wachtte op een eerste zin. Een uur later had hij iets geschreven. Nu was er wel iets gebeurd, nu was hij ergens geweest waar hij nooit eerder was geweest, in een andere wereld. Met tegenzin haast keerde hij terug in de leunstoel, op de rode ribfluwelen kussens, in zijn kleine kamer.
Hij was gaan schrijven over een jongen die hij op het uiteinde van een paalhoofd zag zitten, niet zoals hij er had gezeten, met bungelende benen, maar in lotuszit. Het was eigenlijk niet mogelijk om er zo te zitten, want de paal was er te klein voor. Maar hij had besloten om het mogelijk te laten zijn, want het leek essentieel, de lotuszit van die jongen.’………….
'Het was eigenlijk geen verhaal, want er gebeurde niets. Het stelde hem teleur dat hij niet meer tot stand had gebracht dan dit: een verhaal dat geen verhaal was.’

Feitelijk is deze alinea de sleutel tot het verhaal en de kern waaromheen de roman is gecomponeerd.
Het resultaat mag er zijn. Zeker wie in de jaren veertig van de vorige eeuw is geboren, zal veel herkennen.

Enfin, er valt er veel te zeggen over dit boeiende en imponerende boek. Mij stemde het somber omdat ik die verhullende duisternis van die jaren van ommekeer, nog goed herinner. ( )
1 ääni deklerk | Jan 14, 2014 |
Het heeft géén plot, wel een oneindig aantal details, toch leest het als een trein. De Jong zit zijn personages fantastisch dicht op de huid en brengt in elke paragraaf een spanningsboog: zal iemand knappen, zijn verlegenheid overwinnen, in een conflict verzeild raken? En ondertussen rijzen niet alleen de personages, maar ook hele regio's en tijdvakken in 3D op, alsof je ze aan kan raken. ( )
3 ääni pingdjip | Sep 10, 2013 |
Deze grote ' Bildungsroman' van Oek De Jong heb ik met bijzonder veel plezier gelezen. Abel Roorda, kind en adolescent, wordt groot binnen een oer Nederlands gezin in de vijftiger en zestiger jaren,. Meer dan de nogal irritante Abel bezorgt de kleine wereld van het gezin en zijn omgeving de charme aan het boek. Bijzonder ingrijpend en ontroerend is het beeld van de moeder, Dina, een gevoelige vrouw die wegkwijnt in de relatie haar wereldwijze man, die elke vorm van empathie ontbeert.
Maar het zijn het vooral de landschappen die het boek krachtig maken.. Het naoorlogse Amsterdam, het stugge Friesland met zijn meren, de Franse Finistère kust en vooral Zuid-Beveland, waar de schrijver opgroeide. Prachtig roept De Jong de Zeelandse sfeer op wanneer hij schrijft over het Sas aan de Oosterschelde, de boulevard in Vlissingen, de Walcherse kust en Domburg.
De gevaarlijke schoonheid van de zee is daarbij alom tegenwoordig en een hoofdmotief van de roman. De hiernaar verwijzende titel 'Pier en Oceaan' komt van een doek van Mondriaan. ( )
1 ääni judikasp | Aug 21, 2013 |
Een lijvig boek, het eerste dat ik las van Oek de Jong. Het boek is indrukwekkend, soms langdradig, goed geschreven over de jeugd van Abel Roorda. Tijdsspanne vanaf het moment dat zijn moeder Dina zwanger is van hem totdat hij volwassen is en in Amsterdam gaat wonen. De stukken over Dina vond ik het meest boeien. Apart in het boek is de steeds maar dreigende sfeer zonder dat er veel gebeurt. ( )
  elsmvst | Apr 16, 2013 |
Alomvattende roman over het volwassenworden van Abel Roorda tussen 1952-1971, met een voorspel over zijn verwekking-en daardoor al meteen een beeld van Amsterdam tussen 1945-1952. Niet alleen een "coming of age", maar ook een oproepen van Nederland na WO II, vooral dan het platteland en kleine stadsleven in Friesland (drachten) en Zeeland (Goes).En hoe de eenzelvige Abel snakt naar geborgenheid maar die keer-op-keer weer laat gaan,evenals zijn moeder-al heeft hij dan meer van zijn vader dan hem onbewust lief is. In de helderheid van de moeiteloos en schitterend-helder, in één keer te begrijpen, details roept hij heel veel herkenning op, ook als je-zoals ik-niet in een kleinsteedse plattelandsomgeving bent opgegroeid. Van de zuinige jaren vijftig naar het losbollige leven in de 60's, zonder dat het nu meteen losbandig wordt-alhoewel drank en drugs maken meer kapot etc.Geweldige leeservaring in de sfeer van Vestdijk's Anton Wachter en Reve's Frits van Egters. ( )
4 ääni leowillemse | Jan 21, 2013 |
Näyttää 1-5 (yhteensä 7) (seuraava | näytä kaikki)
Perplex sta je door het stilistisch vermogen dat Oek de Jong tentoonspreidt in Pier en Oceaan. Maar de compositie die alle spiegelingen kan stutten komt er wat bekaaid af.
En goddank: ook Pier en oceaan, roffelend aangekondigd als De Jongs ‘magnum opus’, kent met de verzenuwde Dina Roorda in de hoofdrol zo’n bezwerend begin als Hokwerda’s kind.
De grande finale die zo’n groots opgezet project verdient, heeft De Jong niet geschreven. Het lijkt er op dat De Jong met Pier en oceaan de sluizen heeft geopend en het op een ongeremd herinneren heeft gezet. Passages dienen ontegenzeggelijk de volledigheid, maar het is niet de volledigheid van een roman. Waarmee je uiteindelijk tot de constatering komt dat je niets wil overslaan in Pier en oceaan, omdat het zo mooi geschreven is. Maar dat je dit gek genoeg wel zou kúnnen doen.
lisäsi sneuper | muokkaaNRC, Sebastiaan Kort (Dec 10, 2012)
 
De nieuwe roman van Oek de Jong heeft iets overweldigends, alleen al door de enorme omvang. Het boek telt iets meer dan 800 bladzijden en is in twee delen uitgegeven.
Maar tegelijk en misschien wel veel sterker is dit boek een bezinning op de vraag wie je bent als mens: de universele vraag die kunst en filosofie al eeuwenlang bezighoudt. Het antwoord daarop zoekt De Jong in de primaire dimensies van het menselijke bestaan. Hij maakt voelbaar hoe driften en erfelijkheidsfactoren het menselijk bestaan bepalen, evenals spirituele honger en verlangen naar liefde.
Er zijn weinig literaire auteurs die zo helder en zuiver het kompas afstemmen op een aardse, heidense spiritualiteit en tegelijk hun kaarten zo duidelijk op tafel leggen.
 
Dat is een van de grote kwaliteiten van deze roman. Een soort schijnbare onhandigheid leidt tot geraffineerde effecten. Je ziet de foto's, je kijkt naar de plaatjes, en de gevoelige lezer vermoedt, voelt en ziet de kolkende beweging eronder. Die houding, en dat maakt deze roman echt razend knap, is bovendien kenmerkend voor Dina's oudste zoon Abel. In hem komt alles samen: de geschiedenis van zijn (voor)ouders, de statische kijk op de werkelijkheid, zijn behoefte om daar beweging in te creëren en er een wereld áchter te vermoeden en zijn angst daarvoor en ontkenning daarvan. Abel betreedt, zoals een hoofdstuk in de roman heet, letterlijk en figuurlijk 'betoverd gebied'. Het is het Nederland van vroeger en nu. In Pier en oceaan komt dat Nederland verbluffend realistisch tot leven. Herkenbaar en vreemd tegelijk.'
 
Sterker nog, de traagheid van het nieuwe boek, dat de eerste negentien levensjaren van Roorda beschrijft tussen 1952 en 1971, en waarin de grootste beweging de verhuizing is van Friesland naar Zeeland, waar vervolgens de basaltblokken, het wier en de paalhoofden worden bezongen, maakt de lectuur van Pier en oceaan (genoemd naar het schilderij van Mondriaan) tot een bezoeking.
Dit boek is aangekondigd als het 'magnum opus'. Dat is holle uitgeverstaal voor: een veel dikker boek dan u had verwacht. Men is gewaarschuwd. In Pier en oceaan gaat het achthonderdtweeëndertig pagina's lang van kabbel, zaag, gaap en oeke-tjoek.
 
Sinun täytyy kirjautua sisään voidaksesi muokata Yhteistä tietoa
Katso lisäohjeita Common Knowledge -sivuilta (englanniksi).
Kanoninen teoksen nimi
Alkuteoksen nimi
Teoksen muut nimet
Alkuperäinen julkaisuvuosi
Henkilöt/hahmot
Tiedot hollanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Tärkeät paikat
Tiedot hollanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Tärkeät tapahtumat
Kirjaan liittyvät elokuvat
Palkinnot ja kunnianosoitukset
Tiedot hollanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Epigrafi (motto tai mietelause kirjan alussa)
Omistuskirjoitus
Tiedot hollanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Voor Jeanne
Ensimmäiset sanat
Tiedot englanninkielisestä Yhteisestä tiedosta. Muokkaa kotoistaaksesi se omalle kielellesi.
Toen Dina wakker werd, was ze vergeten dat ze zwanger was.
Sitaatit
Viimeiset sanat
Erotteluhuomautus
Julkaisutoimittajat
Kirjan kehujat
Alkuteoksen kieli
Canonical DDC/MDS

Viittaukset tähän teokseen muissa lähteissä.

Englanninkielinen Wikipedia

-

In dit boek beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland.

No library descriptions found.

Kirjan kuvailu
Yhteenveto haiku-muodossa

Pikalinkit

Suosituimmat kansikuvat

Arvio (tähdet)

Keskiarvo: (3.88)
0.5
1 1
1.5
2
2.5 1
3 5
3.5
4 19
4.5 3
5 4

Oletko sinä tämä henkilö?

Tule LibraryThing-kirjailijaksi.

 

Lisätietoja | Ota yhteyttä | LibraryThing.com | Yksityisyyden suoja / Käyttöehdot | Apua/FAQ | Blogi | Kauppa | APIs | TinyCat | Perintökirjastot | Varhaiset kirja-arvostelijat | Yleistieto | 154,393,754 kirjaa! | Yläpalkki: Aina näkyvissä