Huvudskapare av tecknade serier

KeskusteluSwedish Thing

Liity LibraryThingin jäseneksi, niin voit kirjoittaa viestin.

Huvudskapare av tecknade serier

Tämä viestiketju on "uinuva" —viimeisin viesti on vanhempi kuin 90 päivää. Ryhmä "virkoaa", kun lähetät vastauksen.

1pst
joulukuu 29, 2007, 4:17 pm

Jag trodde att bibliotek körde hårt på att det är texten som är det huvudsakliga i tecknade serier, och jag sorterar själv de seriealbum som jag ställer efter skapare efter författaren. (En del andra ställer jag efter vilka serier de hör till, t.ex. alla Spirou tillsammans, trots skiftande författare och tecknare, osv.)

Men nu har jag gång på gång märkt av att Libris låtit seriens tecknare stå som huvudskapare. Så t.ex. för Lucky Luke (på Morris) där jag med besvär har lagt om mina egna exemplar till Goscinny och de andra författarna. Jag tror nu att Libris-principen är att ta den skapare som nämns först på titelsidan som huvudskapare, oavsett vad den gjort. Stämmer det? Är det en ny princip? Borde jag göra så också? (Det är förvisso en praktisk princip efter den går att tillämpa även när det inte står angivet vem som gjort vad.)

2bgr01
joulukuu 29, 2007, 6:41 pm

Din observation om Libris stämmer i alla fall för alla böcker med mer än en författare som jag skrivit in. Så hade jag nog inte själv tänkt göra från början men jag har nog ändrat mig eftersom principen att katalogisera under första namnet ju alltid är lätt att följa. Enda invändningen skulle väl vara om samma team kör med olika ordning på namnen på olika verk, men något sådant har jag inte stött på än.

3PeterEliasson
helmikuu 21, 2008, 3:09 pm

Jag är lika undrande som pst när det gäller hur det är bäst att göra. Jag hänger på den här tråden och tar upp min undring här om det är okej. Behöver man följa katalogiseringsregler eller kan man vara ganska fri? Om jag hittar uppgifter från en annan källa än i själva boken, kan jag lägga in dem,och ska jag i så fall notara någonstans var jag har hittat dem? Såhär: När jag importerade uppgifter om ett par Disneyalbum från Libris så hamnade översättaren som upphovsman här på LibraryThing. Det var Kalle Anka och orientens mystik och Släktfejd i Skottland. Jag kollade upp vilka upphovsmännen i albumen är i den fantastiska databasen om Disneyserier http://coa.inducks.org/ och skrev in dem i stället. På den senare står en studio som manusförfattare, och då satte jag den som huvudskapare. Den första var enklare,där var Marco Rota både manusförfattare och tecknare. Verkar det vettigt att göra så?

4quoting_mungo
kesäkuu 9, 2008, 4:43 am

Seriefrämjandets Seriewikin verkar anse att det är tecknaren som är skapare av serien; se http://www.seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Lucky_Luke
Men jag antar att det skulle kunna vara värt att skicka iväg ett mail dit för ett mer definitivt "best practise"-uttalande. Man måste väl kunna anse att Seriefrämjandet vet "bäst" i detta fall?

5kokplatta
kesäkuu 9, 2008, 12:03 pm

Problemet med att gå på seriefrämjandets linje är att den skilljer sig radikalt mot Amerikanska och Japanska motsvarigheter. Seriekulturen är och har alltid varit lite underlig i Sverige. Dessutom är det väl mer eller mindre tabu i Sverige att ha olika upphovsmän för texten och bilderna.

6bonne1978
heinäkuu 21, 2008, 4:12 pm

Enligt "Katalogiseringsregler för svenska bibliotek" som Libris följer så är det alltid den författare som nämns först som blir "huvudförfattare" men i Libris så kan man få träff på båda författarna till ett verk vilket ju tyvärr inte funkar här.