Hjälp? Försöker komma ihåg namnet på en bok...

KeskusteluSwedish Thing

Liity LibraryThingin jäseneksi, niin voit kirjoittaa viestin.

Hjälp? Försöker komma ihåg namnet på en bok...

Tämä viestiketju on "uinuva" —viimeisin viesti on vanhempi kuin 90 päivää. Ryhmä "virkoaa", kun lähetät vastauksen.

1Astrakan
huhtikuu 19, 2013, 1:55 pm

På högstadiet för något 20-tal år sen så läste vi en roman som handlade om trälar. Såvitt jag minns så var det en manlig träl som var huvudpersonen. Jag gissar att den ägde rum någon gång runt 1000-talet, men är inte hundra på det. Jag tycker mig minnas att han bodde i skogen, möjligen i utkanten på någon by eller nåt, och att han fick ihop det med en kvinnlig träl.

Eftersom det var en bok vi läste på högstadiet i Svenskan, så antar jag att det är en mer eller mindre klassisk Svensk roman, men jag gissar bara på det.

Jag gjorde en Google sökning och det är möjligt att boken jag tänker på är Trälarna av Sven Wernström, men enligt Wikipedia så äger den första delen rum från år 1000-1300, och jag tror att jag borde kommit ihåg om boken varit uppdelad på det viset. Men helt säker är jag inte, så det kan möjligen vara den boken.

Tja... det är ungefär vad jag tycker att jag kommer ihåg, vilket ju är väldigt vagt, men förhoppningsvis så finns det någon här som känner till någon liknande bok, förutom då just Wernströms Trälarna.

Tack på förhand!

2andejons
huhtikuu 19, 2013, 2:19 pm

Det låter som det skulle kunna vara Trägudars land av Jan Fridegård. Trälarna handlar oftast om barn och ungdomar, men nog finns det en första berättelse i den från vikingatiden.

3Astrakan
huhtikuu 20, 2013, 8:24 am

Hej, och tack för hjälpen! Efter att ha lånat Trägudars land från biblioteket så kan jag bekräfta att det var precis den boken jag menade. Tack igen, jag har undrat om den här boken i ett par år nu, så det ska bli kul att läsa om den.

4andejons
huhtikuu 20, 2013, 9:49 am

Kul att kunna hjälpa till. Trevlig läsning!

5anglemark
huhtikuu 20, 2013, 10:14 am

Trägudars land är väl också några klasser bättre än Wernströms Trälarna, om jag minns rätt.

6andejons
huhtikuu 20, 2013, 11:19 am

Kan inte säga, jag läste Trälarna när jag gick i högstadiet eller gymnasiet, och kommer inte ihåg mycket. Trägudars land läste jag när jag börjat på Chalmers, och den minns jag att jag tyckte var anakronistisk så att det störde. Det skulle jag nog tycka om jag läste Trälarna idag också, om det lilla jag minns stämmer. Ingen av dem lär väl dock gå upp mot Röde Orm, men det gör å andra sidan väldigt, väldigt lite.

7anglemark
huhtikuu 20, 2013, 12:19 pm

Nej, Röde Orm är svår att konkurrera med.