Hur använder du Library thing?

KeskusteluSwedish Thing

Liity LibraryThingin jäseneksi, niin voit kirjoittaa viestin.

Hur använder du Library thing?

Tämä viestiketju on "uinuva" —viimeisin viesti on vanhempi kuin 90 päivää. Ryhmä "virkoaa", kun lähetät vastauksen.

1mtornfeldt Ensimmäinen viesti
toukokuu 26, 2007, 10:01 am

Använder du Library thing som en verklig katalog över dina böcker för att hålla rätt på dem, eller lägger du du in favoriter, eller är du med för att få och ge boktips och diskutera litteratur? Kanske allt är sant samtidigt? Vore kul att få höra lite av er andra hur ni gör och tänker. Jag lägger bara in verkliga favoriter och jag skriver recensioner till alla titlarna. Så det är mer utifrån läsnings-lästips-aspekten för min del.

2bonne1978
toukokuu 28, 2007, 5:27 am

Jag använder Librarything som katalog över de böcker jag har uppackde i mina bokhyllor.

Har inte tagit mig för att lägga in de böcker som ligger i kartonger i källaren.

3Cicci
toukokuu 28, 2007, 11:43 am

Jag katalogiserar alla böcker jag har för att se vilka jag har och vilka som fattas:-) Skriver även recensioner (i mån av tid) på de jag anser bör läsas.

4Planckskonstant Ensimmäinen viesti
toukokuu 30, 2007, 1:06 am

Jag katalogiserar alla jag har - eftersom jag inte har någon koll på vad jag har, händer det inte alltför sällan att jag köper dubletter (har dessutom upptäckt inte så få medan jag hållit på!). I början gick det emellertid snabbt att katalogisera, men nu går det långsammare och långsammare...

5Starsong
toukokuu 30, 2007, 11:51 am

Jag har nyligen upptäckt Librarything och jag känner mig väldigt entusiastisk över alla möjligheter som finns här! Jag planerar att lägga in alla böcker, skivor och noter jag har - även alla böcker som jag läst genom åren men ej ägt.

Eftersom jag älskar att göra upp listor så kommer jag nog att pyssla och ändra en hel del bland taggarna allt eftersom. Recensioner kommer jag säkert att skriva i framtiden - f n nöjer jag mig med att betygsätta. Jag sätter betyg främst efter hur mycket jag tycker om boken i fråga - alla mina Lotta-böcker är t ex klara femmor! :-)

Jag ser även fram emot att få boktips på böcker i de genrer jag älskar mest. Dessutom har jag gått med i ett flertal grupper - som den här
t ex! ;-)

6LA2
kesäkuu 4, 2007, 4:54 pm

Som gammal webbräv drogs jag till LT som ett nytt spännande koncept. De växer inte på träd. Som alltid är storleken utslagsgivande och man har mycket större utbyte av LT om man läst amerikansk science fiction (och Harry Potter) än om man har svenska klassiker i bokhyllan. Det tycker jag är synd, och därför har jag lagt mer energi på att dra in fler svenskar i LT än på att registrera mina egna böcker. Jag har faktiskt inte kommit upp i 200 titlar än, och äter alltså fortfarande gratis. I min boksamling finns de amerikanska programmeringsböckerna och populärvetenskap som jag har gemensamt med många andra användare, och dikter av Ragnar Ekström och Harald Forss som jag fortfarande är helt ensam om. Men hur kan jag vara ensam om Olof Landströms "Kalles klätterträd" från 1968?

7mtornfeldt
kesäkuu 15, 2007, 3:09 pm

LA2!
Ja hur kan du vara ensam om en klassiker av den kalibern? Det är obreglipligt för en gammal barnbibliotekarie, som med skammens rodnad insett att hon inte heller lagt in den. Jag undrar hur jag kan var ensam om Johan Althoffs Det mesta är osagt , en pärla om det svenska språket.

8kaboing
kesäkuu 19, 2007, 1:42 pm

I början la jag in alla böcker i bokhyllorna, men sen började jag lägga in böcker jag läst men inte äger också för att få bättre nytta av rekommendationerna. Det är främst rekommendationerna som gör mig intresserad av en sån här sajt. Som LA2 skriver så behövs det betydligt fler svenska användare än de 250 vi skrapat ihop hittills.

9tompe Ensimmäinen viesti
kesäkuu 29, 2007, 1:42 pm

Jag köpte ett livstidsmedlemskap idag och planerar att lägga in alla mina böcker som jag har. Börjar med de jag läst då de står i separata bokhyllor. Jag har läst väldigt lite böcker som jag inte äger så det lär inte bli ett stort problem med sämre rekommendationer.

Jag tyckte statistiken var kul. När jag matat in alla böcker ska jag tagga dem också då detta verkar ge extra funktionalitet och utbyte.

10hnn
kesäkuu 30, 2007, 2:05 am

Jag börjarde först katalogisera mina böcker med programmet BookCollector. Och det var då främst de franska böcker jag köpt/läst de senaste åren. Men när jag sedan hittade LibraryThing så förde jag över alla böcker i batch till LT, och sedan har jag också lagt upp de viktigaste/intressantaste av tidigare köpta böcker, främst då engelskspråkig facklitteratur. Och nu lägger jag in nya böcker så fort jag beställt dom från amazon eller adlibris.

Det mest stimulerande med LT har varit de kontakter jag fått med andra bokälskare, allra mest kanske den katolske prästen "Romanus" (se hans första kommentar på min profil-sida). Vi utbyter numera nästan dagligen kommentarer och mail med varandra om olika ämnen, och vi har även skickat några böcker till varandra.

En annan kontakt med en boksamling liknande min är "kirja", som visade sig vara pensionerad matematiker från Lund, med stort lingvistik-intresse.

Det "värsta" med LT är att man ser så många böcker man gärna vill ha, så man förköper sig...

Hans

11yvso
elokuu 20, 2007, 3:25 pm

Jag använder LibraryThing för att hålla god koll på mina böcker, samtidigt som det ger mig möjlighet att kommentera dem.

12Nordzzz Ensimmäinen viesti
elokuu 21, 2007, 3:00 pm

Jag lägger in hela mitt bibliotek. Jag har lite vag uppfattning om vad jag har... Hittade faktiskt en hel del spännande böcker, som jag helt glömt... LibraryThing är ju ett fantastiskt redskap för att bringa ordning i bokoordningen...

13lillis
Muokkaaja: syyskuu 5, 2007, 6:09 pm

LA2!
Jag har inte kommit till barnböckerna ännu ... :-)

Snubblade över LibraryThing en sen kväll vid skrivbordet, började lite planlöst lägga in de böcker som jag såg omkring mig, och har ännu inte tagit "det stora greppet", men det kommer nog.

Det jag gillar bäst med LT är att den ger samma känsla som när man kommer hem till en person första gången och omedelbart börjar titta i bokhyllorna för att se vilka böcker man har lika, vilka man blir förvånad över att den andra har osv. Det är lätt att bli fast, klicka sig vidare in i andras bibliotek, läsa rekommendationer osv. Väldigt tidskrävande!

14annikatt Ensimmäinen viesti
lokakuu 2, 2007, 4:10 am

Jag är ny här och har inte hunnit lägga in några böcker ännu. Lite svårt med tid när man arbetar och har småbarn...
Men jag tänkte nog främst lägga in böcker jag läst och som är tillräckligt bra för att jag ska vilja diskutera dem med andra. Många av de böcker jag läser äger jag inte själv.
Jag tycker att det mest intressanta med en sajt som LibraryThing är just att kunna diskutera och få ta del av andras åsikter och tankar kring de böcker man läst. Det är också ett sätt att upptäcka nya författare och böcker som kanske inte är så kända här i Sverige.

15ninaemilia Ensimmäinen viesti
lokakuu 23, 2007, 2:32 pm

Jag är ny här jag också! Ska lägga in allt jag läst (vilket kanske inte är så mycket) och se vad det kan ge mig. Kanske bli inspirerad att läsa bra böcker ...
Är här mest för min förtjusning i att katalogisera och att hänga vid datorn. Har ännu inte upptäckt hela den här sidan, så jag ska ta mig igenom den också.
Utökar gärna den svenska populationen.

16svantana Ensimmäinen viesti
joulukuu 11, 2007, 4:23 am

Ser det som en kul grej att kunna puffa för gamla och nästan bortglömda böcker. Alltid roligt att formulera sig en stund och försöka hitta in i en romans "väsen". Men jag är nykomling på detta... Men skall nog återkomma på den här svenska grenen av Librarything-trädet.

17pst
joulukuu 11, 2007, 5:01 am

Min tanke är att använda det som en katalog över vad jag har. Det har jag länge tänkt göra i någon form, och denna verkar så god som någon.

Det betyder förstås att tipssystemet blir mindre användbart än för dom som lägger in vad dom läst och tycker om, men det får jag ta.

18wedontgiveup Ensimmäinen viesti
joulukuu 25, 2007, 10:34 am

Ffa för att "enligt eget skön" katalogisera det samlade bokinnehavet. På sikt också för att få överblick över ännu ej upptäckta titlar inom fokusområden. På än längre sikt som en möjlig plattform för samtal med de av er som har med mig tydligt parallella, komplementära eller alternativa "lässpår" i livet.

19Mien
joulukuu 29, 2007, 4:56 pm

Jag är ju ny, har bara fått in två böcker än så länge. Planen är att lägga in böcker jag läser from nu. Dom som redan står i bokhyllorna hamanr här när jag läser om dom. Detta för att jag i första hand har tänkt använda LT som en del av min blog.

Recentioner kommer nog senare, när jag har tid att sätta mig ned ordentligt.

20forare Ensimmäinen viesti
tammikuu 21, 2008, 9:04 am

Jag är ju ingen katalogiserande typ, jag är mest här för att kika på andras bokhyllor och kanske våga mig på att skriva lite recensioner.

Jag har lite svårt med strukturen här som inte här helt ituitiv.

21helices Ensimmäinen viesti
helmikuu 6, 2008, 9:36 am

Jag tänkte mig att jag skulle lägga in de böcker jag har läst... under de senaste åren. Och kontinuerligt lägga in lylästa böcker.
Så vill jag se vad andra skrivit om böcker, dels för att jämföra tyckanden (det är roligt), dels för att få framtida tips. Jag tycker den internationella dimensionen tillför något, jämfört med helsvenska sidor.

22evacarina Ensimmäinen viesti
helmikuu 10, 2008, 5:30 pm

Jag tänker lägga upp alla böcker som står i mina bokhyllor, både lästa och ännu inte lästa. Kommer även att ta med en del lånade som jag tidigare listat med betyg på ett annat ställe. Jag måste försöka få lite kontroll över vad jag har läst och vad som fattas...

23m1kael
maaliskuu 13, 2008, 5:22 pm

Är relativt ny här som många andra. Jag använder LT för att katalogisera min lilla boksamling och tänker inte lägga in böcker som jag har läst men inte har, känner att det kommer att bli alldeles för stora luckor och då känns det bättre att lämna dom utanför.

Gillar LT pga möjligheten att kika på andras bibliotek och hitta böcker som man inte visste fanns, jag saknar dock en vettig sorteringsfunktion...

24m1kael
maaliskuu 13, 2008, 5:23 pm

Viestin kirjoittaja on poistanut viestin.

25khrister
maaliskuu 17, 2008, 7:42 am

Jag hittade LT precis innan jul 2005, och slog redan första dagen i 200-boksgränsen. Alla mina böcker, utom några få på jobbet och mina barndomsböcker på föräldrarnas vind, är upplagda.

Jag har hittat en hel del böcker genom att titta runt i folks bibliotek, och använda Suggester. Det viktigaste användningsområdet har dock varit LT Mobile, så att jag kan kolla om jag äger en viss bok eller inte innan jag handlar den.

m1kael: Vad är det för sorteringsfunktion du saknar?

26m1kael
maaliskuu 17, 2008, 8:57 am

khrister:
Jag saknar möjligheten att sortera efter prioritet, t.ex. att kunna högerklicka på en kolumn och välja att denna ska sorteras med prio 1, nästa med prio 2 osv. tex. efter författare / årtal / titel. Som det är nu sorteras det bara efter den ena eller andra kolumnen.
Förstår du vad det är jag eftersöker?

27khrister
maaliskuu 18, 2008, 10:09 am

m1kael: Man kan använda RPS, reverse polish sorting.

Sortera först på lägsta prio, sen högsta. Mer än två steg går tyvärr inte att göra i dagsläget, vad jag kan se.

28m1kael
maaliskuu 19, 2008, 6:37 pm

khrister:
Kan man det? Det låter ju toppen, tyvärr verkar det som att jag inte hittar den funktionen. En snabbkurs mottages tacksamt. :)

29khrister
maaliskuu 22, 2008, 7:22 pm

m1kael: Säg att du vill sortera på författare och sedan årtal inom författare. Börja med att sortera på årtal genom att klicka på årtal i kolumnhuvudet, sedan gör du likadant med författare och så är det klart.