Picture of author.

Maurice Merleau-Ponty (1908–1961)

Teoksen Phenomenology of Perception tekijä

102+ Works 4,287 Jäsentä 22 arvostelua 11 Favorited

About the Author

Appointed Professor at the College de France in 1952, Maurice Merleau-Ponty was a highly esteemed professional philosopher because of his technical works in phenomenology and psychology. He was also an activist commentator on the significant cultural and political events of his time, as well as a näytä lisää collaborator with Jean-Paul Sartre and Simone de Beauvoir in the founding and editing of Les Temps Modernes in Paris immediately after World War II. Besides being influenced by Edmund Husserl and Martin Heidegger, Merleau-Ponty assimilated the contributions of experimental philosophy and Gestalt psychology to focus on perception and behavior. His work "The Structure of Behavior," although centering on the body, presented an interpretation of the distinctions among the mental, the vital (biological), and the physical that ruled out the reductionist inclinations of behaviorism. With the appearance of his work on the phenomenology of perception in 1945, his position as a philosopher ranking beside Heidegger and Sartre was established. He unveiled a theory of human subjectivity similar to theirs but with greater technical precision. From the standpoint of an existentialist thinker whose conception of subjectivity stressed the primacy of freedom, he examined Marxism and the political factions and movements fostered in the name of Karl Marx. The resulting studies, always insightful and provocative, satisfied neither the right nor the left. In the foreword to the English translation of Merleau-Ponty's inaugural lecture at the College de France, In Praise of Philosophy, John Wild and James Edie praised him for having made "important contributions to the phenomenological investigation of human existence in the life-world and its distinctive structures. He was a revolutionary, and his philosophy, even more than that of his French contemporaries, was a philosophy of the evolving, becoming historical present." Merleau-Ponty views man as an essentially historical being and history as the dialectic of meaning and non-meaning which is working itself out through the complex, unpredictable interaction of men and the world. Nothing historical ever has just one meaning; meaning is ambiguous and is seen from an infinity of viewpoints. He has been called a philosopher of ambiguity, of contradiction, of dialectic. His search is the search for "meaning."' näytä vähemmän

Tekijän teokset

Phenomenology of Perception (1945) 1,525 kappaletta
The Visible and the Invisible (1964) 397 kappaletta
Sense and Nonsense (1964) 216 kappaletta
The World of Perception (2002) 203 kappaletta
Silmä ja mieli (1964) 192 kappaletta
Signs (1960) 191 kappaletta
Structure of Behavior (1942) 169 kappaletta
The Prose of the World (1969) 124 kappaletta
Adventures of the Dialectic (1955) 118 kappaletta
In Praise of Philosophy (1953) 56 kappaletta
Maurice Merleau-Ponty: Basic Writings (2002) — Tekijä — 49 kappaletta
The Merleau-Ponty Reader (2003) — Tekijä — 27 kappaletta
James Turrell: Eclipse (1999) 25 kappaletta
Oeuvres (2010) 8 kappaletta
Essays 8 kappaletta
Filosofisia kirjoituksia (2012) 6 kappaletta
Humanismus und Terror I (1984) 4 kappaletta
Humanismus und Terror 2 (1966) 4 kappaletta
APPROCHES PHENOMENOLOGIQUES. (1981) 3 kappaletta
Cézannes tvivl (2012) 3 kappaletta
Parcours: 1951-1961 (2001) 3 kappaletta
Textos selecionados 3 kappaletta
Zerwanie : humanizm i terror (2021) 3 kappaletta
Signs / 2 kappaletta
Conversas 1949 2 kappaletta
Oog en geest (2012) 2 kappaletta
Vorlesungen I (1973) 2 kappaletta
Il corpo vissuto 2 kappaletta
La Pensée confisquée (1997) 1 kappale
La Natura 1 kappale
Chvála moudrosti (1994) 1 kappale
Palestras 1 kappale

Associated Works

Esseitä. Osa III (1588) — Esipuhe, eräät painokset331 kappaletta
The Phenomenology Reader (2002) — Avustaja — 90 kappaletta
Philosophical Issues: A Contemporary Introduction (1972) — Avustaja — 17 kappaletta

Merkitty avainsanalla

Yleistieto

Jäseniä

Kirja-arvosteluja

 
Merkitty asiattomaksi
luvucenanzo06 | Sep 8, 2023 |
Henri Bergson

corps-sujet

L’œil ne voit que ce que l’esprit est prêt à comprendre.
 
Merkitty asiattomaksi
Maristot | 3 muuta kirja-arvostelua | Jun 5, 2023 |
Ce qui est dit: Eye = what is seen, heart = what is invisible. Body intentionality, "poetic mystery", modern art of perceptual experience, "ignorance" of rational construction of scientific thinking, "perceptual poetics", torture perception, from disenchantment to reenchantment. Five paragraphs of arguments are assembled into a long article, and a short one-hundred-page booklet.
 
Merkitty asiattomaksi
Maristot | Jun 5, 2023 |
«Mëdyshjet e Cézanne-it», e fenomenologut Maurice Merleau-Ponty, është studimi i parë dhe ndoshta më i thellë rreth veprës së këtij gjigandi të artit modern, piktorit të piktorëve, “nënës mburojë të fëmijëve të saj”, siç do të shprehej Picasso. Kjo ese do të bëhej veçanërisht një pikë qëndrore referimi për studiuesit dhe historianët e artit, duke u dhënë atyre referenca tepër thelbësore në trajtimin e fenomenit Cézanne, si cilësia primordiale e vizionit të tij, këmbëngulja për të arritur në thelbin e së vërtetës nëpërmjet përvojës perceptuese, si dhe thyerja e koncepteve akademike, sidomos ato të perspektivës tradicionale.
“Mëdyshjet e Cezanne”, shtjellohet brenda logjikës intelektuale të veprës tjetër të Merleau-Ponty-së “Fenomenologjia e Perceptimit”, në të cilën ka shumë referenca të shkurtra për Cézanne-in. Por në këtë ese Merleau-Ponty përshkruan më në detaje mënyrën në të cilën arti i Cézanne duket se i shërben autorit për të dëshmuar eksperiencat e tij vizuale. Merleau-Ponty besonte fort se sikundër Cézanne dhe ai vetë qenë angazhuar në të njëjtin projekt. Për raport, ai nënvizon aty se atë që fenomenologjia s’e kish arritur dot nëpërmjet gjuhës filozofike, Cézanne e kishte realizuar nëpërmjet gjuhës së ngjyrave.
“Fenomenologjia është studimi i esencave” thekson Merleau-Ponty, “dhe sipas saj, të gjitha problemet që përbëjnë gjetjen e përkufizimeve të esencave: thelbin e perceptimit ose thelbin e ndërgjegjes”
… (lisätietoja)
 
Merkitty asiattomaksi
BibliotekaFeniks | Jan 12, 2023 |

Listat

You May Also Like

Associated Authors

Reinout Bakker Translator
R. Bakker Editor
Rens Vlasblom Vertaler
Douwe Tiemersma Translator
Colin Smith Translator
Jenny Slatman Introduction, Translator
Māra Rubene Translator
Claude Lefort Foreword
Arta Jāne Editor
Anton Monshouwer Translator
R.C. Kwant Foreword

Tilastot

Teokset
102
Also by
4
Jäseniä
4,287
Suosituimmuussija
#5,860
Arvio (tähdet)
4.0
Kirja-arvosteluja
22
ISBN:t
284
Kielet
19
Kuinka monen suosikki
11
Keskustelun kohteita
21

Taulukot ja kaaviot