Picture of author.

Henri Bergson (1859–1941)

Teoksen L'évolution créatrice tekijä

150+ teosta 4,587 jäsentä 47 arvostelua 12 Favorited

Tietoja tekijästä

Born in Paris in 1859 of Jewish parents, Henri Bergson received his education there and subsequently taught at Angers and Clermont-Ferraud before returning to Paris. He was appointed professor of philosophy at the College de France in 1900 and elected a member of the French Academy in 1914. Bergson näytä lisää developed his philosophy by stressing the biological and evolutionary elements involved in thinking, reasoning, and creating. He saw the vitalistic dimension of the human species as being of the greatest importance. Bergson's writings were acclaimed not only in France and throughout the learned world. In 1927 he was awarded the Nobel Prize for literature. In defiance of the Nazis after their conquest of France, Bergson insisted on wearing a yellow star to show his solidarity with other French Jews. Shortly before his death in 1941, Bergson gave up all his positions and renounced his many honors in protest against the discrimination against Jews by the Nazis and the Vichy French regime. (Bowker Author Biography) näytä vähemmän

Tekijän teokset

L'évolution créatrice (1907) 898 kappaletta
La pensée et le mouvant (1928) 619 kappaletta
Henkinen tarmo (1919) 90 kappaletta
Dreams (1901) 46 kappaletta
Mémoire et vie (1975) 45 kappaletta
Oeuvres (1959) 13 kappaletta
La Politesse : Et autres essais (2008) 12 kappaletta
Selections from Bergson; (1949) 10 kappaletta
Bergson (1996) 9 kappaletta
L'âme et le corps (2000) 5 kappaletta
Bergson 5 kappaletta
Bergson - Sa vie, son oeuvre, sa philosophie (1950) — Tekijä — 4 kappaletta
La conscience et la vie (2011) 4 kappaletta
Metafizik Dersleri (2014) 4 kappaletta
L'energia spirituale (2008) 4 kappaletta
L'intuition philosophique (1911) 4 kappaletta
Os Pensadores 3 kappaletta
Oeuvres, édition du centenaire (1959) 3 kappaletta
OBRAS ESCOGIDAS 3 kappaletta
Ahlakin ve Dinin Iki Kaynagi (2004) 3 kappaletta
Henri Bergson (2015) 3 kappaletta
Fantasmi 2 kappaletta
Storia dell'idea di tempo (2019) 2 kappaletta
Yaratıcı Tekamül 2 kappaletta
E qeshura 2 kappaletta
Opere 1889-1896 2 kappaletta
Uren met Bergson 2 kappaletta
The Intensity of Psychic States (2005) 2 kappaletta
Lezioni di metafisica (2018) 1 kappale
La energia espiritual (2014) 1 kappale
La Risa. 1 kappale
uvres / 1 kappale
Teoria rîsului 1 kappale
Saggi pedagogici 1 kappale
Tiden & den fria viljan (2022) 1 kappale
Opere 1 kappale
Works of Henri Bergson (2013) 1 kappale
OEuvres (Tome 1) (2015) 1 kappale
lecons clermontoises (2003) 1 kappale
Etik ve Politika Dersleri (2016) 1 kappale
INTELIGENCIA, LA (2014) 1 kappale
Oeuvres (Tome 2) (2015) 1 kappale
Écrits philosophiques (2011) 1 kappale
Correspondances (2002) 1 kappale
Mélanges (1972) 1 kappale
RISA, LA 1 kappale

Associated Works

The Age of Analysis: The 20th Century Philosophers (1955) — Avustaja — 403 kappaletta
Nobel Writers on Writing (2000) — Avustaja — 14 kappaletta

Merkitty avainsanalla

Yleistieto

Jäseniä

Kirja-arvosteluja

Για το ανά χείρας έργο του, που θεωρείται το πιο «πολιτικό» του, αφού μελετά τα προβλήματα της ηθικής και της θρησκείας, και αφορμώμενος από αυτά μιλά για τον πόλεμο, για την Ευρώπη, για τον ρόλο ενός Παγκόσμιου Οργανισμού που θα διασφαλίζει την ειρήνη, για τον «αφροδισιακό» πολιτισμό μας, αλλά και για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο και για το ιδιωτικό αυτοκίνητο ως «αναγκαίο» κτήμα του ανθρώπου, έγραψε ο φιλόσοφος ότι ωρίμαζε μέσα του επί είκοσι πέντε χρόνια.
«Θεωρώ το τελευταίο μου βιβλίο έργο κοινωνιολογίας», δήλωσε, ενώ μια άλλη φορά είπε: «Είναι ένα βιβλίο φιλοσοφίας». Κατά τον πολωνό μελετητή του έργου του Λέζεκ Κολακόφσκι, που εξέδωσε τη μελέτη του για τον Μπερξόν το 1985, έχουμε στο βιβλίο αυτό «τη φιλοσοφική εξέταση ανθρωπολογικών υλικών».
… (lisätietoja)
 
Merkitty asiattomaksi
AG0900 | Feb 26, 2024 |
Vepra përbëhet nga një sërë esesh të shkruara në vitet 1903-1923, dhe përbëhet njëkohësisht nga një hyrje në metafizikë, një autobiografi filozofike e autorit dhe një kritikë tërësore të filozofisë.

Henri-Louis Bergson (1859-1941) lindi në Paris, i dyti ndër shtatë fëmijë, nga prindër hebrenj me origjinë polake dhe angleze. Fillimisht studioi matematikë, por më pas u fut në École Normale për letra dhe filozofi. Shkroi gjerësisht për çështje të ontologjisë dhe metafizikës dhe në gjallje gëzoi popullaritet të pazakontë për një filozof, për ta humbur mandej ndikimin rreth viteve 1940. Vepra e tij rifitoi vëmendje veçanërisht pas vitit 1966, që përkon me intersimin e Gilles Deleuze dhe konceptin bergsonian të “shumësisë” (multiplicité).… (lisätietoja)
 
Merkitty asiattomaksi
BibliotekaFeniks | Dec 6, 2023 |
 
Merkitty asiattomaksi
DanielSTJ | 12 muuta kirja-arvostelua | Nov 20, 2023 |
 
Merkitty asiattomaksi
luvucenanzo06 | 12 muuta kirja-arvostelua | Sep 9, 2023 |

Listat

Palkinnot

You May Also Like

Associated Authors

Tilastot

Teokset
150
Also by
3
Jäseniä
4,587
Suosituimmuussija
#5,484
Arvio (tähdet)
½ 3.7
Kirja-arvosteluja
47
ISBN:t
610
Kielet
24
Kuinka monen suosikki
12

Taulukot ja kaaviot